Ινδία: Στο 7,9% η οικονομική ανάπτυξη

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 09:20

Ο τομέας της γεωργίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9%, το ελάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2008.

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε 1,5 χρόνο, μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδίας, δίνοντας χώρο στην κεντρική τράπεζα της χώρας να αποσύρει περισσότερο οικονομικά μέτρα στήριξης.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 7,9% το τρίμηνο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την αύξησή του 6,1% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Νέο Δελχί. Κατά μέσον όρο 22 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούσαν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας θα είχε ρυθμό 6,3%.

Οι ινδικές μετοχές και το νόμισμα της χώρας, η ρουπία, διεύρυναν τα κέρδη τους ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν μετά την έκθεση για το ΑΕΠ. Οι οικονομίες σε όλη την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης, έχουν καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις καθώς η περιφέρεια οδηγεί τον πλανήτη εκτός ύφεσης.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9,2% το τελευταία τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2007, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Οι υπηρεσίες στον τομέα του εμπορίου, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών αναπτύχθηκαν με ρυθμό 8,5%, τον ταχύτερο σε ένα έτος. Ο τομέας της γεωργίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9%, το ελάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2008.

Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται μετά και από τις λιγότερες βροχοπτώσεις την περίοδο των μουσώνων από το 1972 που έβλαψαν την αγροτική παραγωγή ωθώντας υψηλότερα το κόστος το τροφίμων. Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα είναι 6,5% έως τις 31 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια του 2008 ο πληθωρισμός ήταν περίπου 13%.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν στο 33,9% ετησίως τον Οκτώβριο και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρόσθεσαν στους συνδρομητές τους 16,6 εκατ. νέους συνδρομητές.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα