Moody’s: Κλυδωνισμοί στο πιστωτικό σύστημα του Κόλπου λόγω Ντουμπάι

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 16:24
UPD:16:27

Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Dubai World και της Nakheel συνιστά απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Ντουμπάι ενδεχομένως επιτρέψει την αναδιάρθρωση ή ακόμη και την αθέτηση των υποχρεώσεων σε μη κρατικών εκδοτών.

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προβεί σε αναδιάρθρωση των οφειλών ενός δανειστή τόσο ξεχωριστού και επιφανή όπως είναι η Dubai World και να μην αποκλείσει μια ενδεχόμενη αθέτηση των υποχρεώσεων πληρωμής εκ μέρους της αλλάζει ουσιαστικά τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις όσον αφορά στην έμμεση κρατική στήριξη των τοπικών πιστώσεων.

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο Ντουμπάι και τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές της Αν. Ευρώπης ή της Ν. Αμερικής είναι ότι, όσον αφορά στη δεύτερη, υπάρχει ιστορικό αθετήσεων πληρωμών και οι επενδυτές γνώριζαν ότι δεν είναι δεδομένη η αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη της κυβέρνησης.

Στον Κόλπο, όμως, η στήριξη ήταν πάντοτε έμμεση, υποστηρίζει ο διεθνής οίκος. Η λογική αυτή τώρα αλλάζει, καθώς υπάρχει δυνητικό προηγούμενο αφερεγγυότητας σε πολύ υψηλό επίπεδο, το οποίο θα αντικατοπτριστεί στη μελλοντική χρηματοδότηση στο Ντουμπάι.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης της Dubai World ακολούθησε σύντομα η είδηση ότι η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι έχει δανείσει εμμέσως 5 δισ. δολάρια στην κυβέρνηση του Ντουμπάι μέσω αγοράς ομολόγων εμπορικών τραπεζών που κατέχει.

Το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την άποψη ότι η ικανότητα της κυβέρνησης του Ντουμπάι να στηρίζει με ρευστότητα τις εταιρείες της μεγαλώνει χάρη στην υποστήριξη τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΑΕ όσο και της κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρείχε, επίσης, οικονομική βοήθεια 10 δισ. δολαρίων στη κυβέρνηση του Ντουμπάι το Μάρτιο μέσω ομολόγων τα οποία αγόρασε η κεντρική τράπεζα.

Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Dubai World και της Nakheel συνιστά απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Ντουμπάι ενδεχομένως επιτρέψει την αναδιάρθρωση ή ακόμη και την αθέτηση των υποχρεώσεων σε μη κρατικών εκδοτών.

Εάν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, ο αντίκτυπος την ποιότητα του ενεργητικού των εκτεθειμένων τραπεζών και της πιστοληπτικής τους ικανότητας θα είναι πολύ μεγάλος. Αυτό θα ισχύσει και για τις περιφερειακές τράπεζες που δεν έχουν την έδρα τους στα ΗΑΕ αλλά έχουν σοβαρή έκθεση σε εκδότες που σχετίζονται με το Ντουμπάι, οι οποίοι αναφέρονται συνολικά ως «Dubai Inc.».

Ωστόσο, η περίοδος αναμονής για τη διαπραγμάτευση και την αναδιάρθρωση του χρέους των Dubai World και Nakheel θα δώσει τοποθετήσει, επίσης, την κυβέρνηση του Ντουμπάι σε καλύτερη θέση για παροχή στήριξης και στις υπόλοιπες εταιρείες που συνδέονται με το δημόσιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα