Για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο οποίος ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να κρυφτεί αλλά πρέπει να σταματήσει για να πάψει να υποθηκεύεται το παρόν και το μέλλον των νέων γενιών και του τόπου από τα ελλείμματα και τα χρέη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός έχει βάλει τη χώρα για δεύτερη φορά σε επιτήρηση και την οδηγεί σήμερα σε μια ακόμα πιο αυστηρή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτός ο εκτροχιασμός βάζει τη χώρα στη μαύρη λίστα των ξένων οίκων και την οδηγεί σε τιμωρία από τις αγορές οι οποίες ζητούν υψηλότερα επιτόκια για να μας δανείζουν, ανέφερε.
Υποστήριξε ότι η χώρα παρά τα προβλήματα, έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά πρέπει γρήγορα να αλλάξει αναπτυξιακό μοντέλο υιοθετώντας την Πράσινη Ανάπτυξη, η οποία είναι όρος επιβίωσης, αλλά και χρυσή ευκαιρία για μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας.
Ανέφερε δε ότι στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, επεσήμανε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 12,7% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο από αυτό που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως σημείωσε.
Αποτέλεσμα αυτού, σημείωσε, είναι να χάσει η χώρα με πρωτοφανή ταχύτητα ένα πολύτιμο κεφάλαιο δανεισμό και αξιοπιστίας.
O κ. Παπανδρέου άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ, τονίζοντας ότι τα σημερινά αδιέξοδα είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών με πολιτικές προτεραιότητες διαφορετικές από αυτές που θα υπηρετούσαν το συλλογικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Έτσι, ανέφερε ο πρωθυπουργός, η χώρα οδηγήθηκε αναπόφευκτα στις περασμένες εκλογές και σήμερα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη και πολλαπλή κρίση.
Αντίθετα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει τη βούληση να δει κατάματα τα προβλήματα, να συγκρουσθεί με αυτά και να τα λύσει. Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με τη συμμετοχή όλων.
Κατά τον κ. Παπανδρέου, οι ριζικές αλλαγές που απαιτείται να γίνουν στη χώρα δεν είναι υπόθεση ούτε πενήντα, ούτε εκατό ημερών, αλλά ούτε μόνο της κυβέρνησης και χρειάζεται να διαμορφωθούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις.
Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός θα καλέσει ο ίδιος μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και την κοινωνία σε ένα ευρύ διάλογο για όλα τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν από κοινού.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, οι αλλαγές που θα προωθηθούν και τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα, αφορούν στο κράτος, στη φορολογία και τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, στο αναπτυξιακό πρότυπο, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος, στη νέα αρχιτεκτονική, στη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, στο ασφαλιστικό, στην παιδεία και την υγεία.
Η κυβέρνηση, όπως τόνισε, θα παρουσιάσει συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου, πάνω στο οποίο θα κληθούν όλοι να αναλάβουν ευθύνες και δεσμεύσεις και πρώτα από όλα η κυβέρνηση. Οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα εκτελεστούν άμεσα.
Η χώρα δεν αντέχει άλλο χάσιμο χρόνου γι' αυτό και η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα σχεδόν τα μέτωπα στην οικονομία, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως όσοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πρόγραμμα λιτότητας δεν μπορούν ή δεν καταλαβαίνουν ούτε το πρόβλημα, ούτε τη λύση που προωθείται.
Διατύπωσε δε επικρίσεις εναντίον όσων είναι έτοιμοι μόλις παρουσιαστούν κάποια σημάδια ανάκαμψης να συνεχίσουν το δρόμο της υποταγής της κοινωνίας και των πολιτών στα συμφέροντα των αγορών.
Πρόκειται, τόνισε, για αυτούς οι οποίοι ανέχθηκαν και συγκάλυψαν τις αλχημείες, την αδράνεια και τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης και οι οποίοι ζητούν τώρα από τους πολίτες να πληρώσουν το κόστος της δικής τους συνενοχής.
Αυτό, υπογράμμισε, δεν πρόκειται να γίνει. Και η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει κοντόφθορες λογικές που εκπορεύονται από αυτούς που βύθισαν την παγκόσμια οικονομία σε κρίση χωρίς να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος, το οποίο μετακύλησαν σε εκατομμύρια πολίτες και φορολογούμενους, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη.
Δεν θα υιοθετήσουμε συνταγές οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που θα είχαν είναι να βυθίσουν την οικονομίας μας σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και κρίση, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Είναι η στιγμή για μεγάλες αποφάσεις και μεγάλες τομές στην οικονομία, την παραγωγή, τις επενδύσεις, στο δημόσιο τομέα και στο κοινωνικό κράτος, πρόσθεσε.
Η σημερινή κυβέρνηση, υπογράμμισε, δεν θέλει να είναι άλλη μία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, αλλά μία κυβέρνηση ασυνέχειας και ρήξης με το κακό παρελθόν.
Ήδη, τόνισε, η κυβέρνηση στις πρώτες 57 ημέρες της θητείας της έχει δώσει σαφή δείγματα της αποφασιστικότητας αλλά και της πολιτικής που θα εφαρμόσει. Κάποιες αλλαγές, πρόσθεσε, μπορεί να χρειαστούν χρόνο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τις προχωρήσουμε.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι σηματοδοτεί μόνο την αρχή της νέας πορείας για την οικονομία, πορεία η οποία έχει ως κεντρική επιλογή να υπηρετηθούν τρεις στόχοι: η αναθέρμανση της οικονομίας, το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών με δραστικό περιορισμό της σπατάλης και της φοροδιαφυγής και τη στήριξη των αδυνάμων και τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος.
Η μεγάλη προσπάθεια ξεκινάει από το 2010 με τη μείωση του ελλείμματος και την ανάταξη της οικονομίας. Παράλληλα, όπως ανέφερε, λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την έξοδο από την κρίση.
Θέλουμε, υπογράμμισε, ο κ. Παπανδρέου να μπει ένα τέλος στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη των εσόδων, αλλά μέσα από ένα νέο και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο.
Παράλληλα, δημιουργούνται μηχανισμοί για την πραγματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία είναι ίσως η μεγαλύτερη πηγή αδικίας στο φορολογικό μας σύστημα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ