Αυστραλία: Νέα αύξηση των επιτοκίων

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 07:46
UPD:08:00

Η Reserve Bank αύξησε τα επιτόκια στο 3,75% από 3,5% στο Σύδνεϋ, όπως είχαν προβλέψει οι 19 από τους 20 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Στην αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σημάδι ότι η οικονομία της χώρας ισχυροποιείται.

Η Reserve Bank αύξησε τα επιτόκια στο 3,75% από 3,5% στο Σύδνεϋ, όπως είχαν προβλέψει οι 19 από τους 20 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2010.

Πτωτικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας στα 91,33 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 3:45 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 91,71 σεντς πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για την αύξηση των επιτοκίων. Οι αποδόσεις των ομολόγων διετούς διάρκειας υποχώρησε 7 μονάδες βάσης στο 4,24%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Σημειώνεται ότι σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάζει εκτάκτως, αυξάνοντας τις εικασίες ότι ενδέχεται να επιδιώξει τον περιορισμό της ανόδου του γιέν έναντι του δολαρίου. Το γιέν αναρριχήθηκε 4,3% τον περασμένο μήνα και ο Nikkei 225 υποχώρησε 6,9% τον μήνα που πέρασε εν μέσω ανησυχιών ότι η ισχυροποίηση του τοπικού νομίσματος θα περιορίσει τα κέρδη από τις εξαγωγές.

Η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% το πρώτο εξάμηνο του έτους και η Reserve Bank προβλέπει ανάπτυξη 3,25% το επόμενο έτος και το 2011. Το ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο θα ανακοινωθεί στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 10% φέτος, η απασχόληση αυξήθηκε τον Οκτώβριο και οι εταιρείες που ρωτήθηκα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στις 25/11) ειπαν ότι θα επενδύσουν 105 δισ. δολ. Αυστραλίας (96 δισ. δολ. ΗΠΑ) τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2010, 5,9% περισσότερες από την εκτίμηση του προηγούμενου έτους.

Εκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα έδειξε η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα διατηρήθηκε στον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε 18 μήνες τον Νοέμβριο, σημάδι ανάκαμψης της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας του κόσμου και μεγαλύτερο πελάτη σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα