Σε χαμηλό εξαμήνου η μεταποίηση

Το Νοέμβριο
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 11:31

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός του Αυγούστου, ο ελληνικός δείκτης παραμένει κάτω το όριο των 50 μονάδων από τον Οκτώβριο του 2008.

Επιδείνωση παρουσίασαν οι επιχειρησιακές συνθήκες στην ελληνική μεταποιητική οικονομία για τρίτο συνεχή μήνα το Νοέμβριο, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) να υποχωρεί στις 47,3 μονάδες από τις 48,0 μονάδες τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός του Αυγούστου, ο ελληνικός δείκτης παραμένει κάτω το όριο των 50 μονάδων από τον Οκτώβριο του 2008.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, η ζήτηση για τα προϊόντα των κατασκευαστών, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό ενώ οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν περαιτέρω.

Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στις 46,9 μονάδες από 48 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης από τον Απρίλιο.

«Η ζήτηση στους Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό το Νοέμβριο, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα», δήλωσε η οικονομολόγος της Markit, Gemma Wallace.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά και οι ασθενείς οικονομικές συνθήκες στο εξωτερικό έπληξαν τις εξαγωγές. Η διεθνής κρίση υποδηλώνει ότι ίσως δεν επίκειται ισχυρή ανάκαμψη των ξένων παραγγελιών, σημειώνει.

«Φαίνεται ότι, αν υπάρξει οποιαδήποτε ανάκαμψη των νέων εργασιών συνολικά, πιθανότατα θα προέλθει από την εγχώρια αγορά», ανέφερε η Wallace.

Η ασθενής ζήτηση και ο έντονος ανταγωνισμός απέτρεψε τις εταιρείες από το να αυξήσουν τις χρεώσεις τους. Αντίθετα, οι τιμές εισροών συνέχισαν να αυξάνονται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, με τα μέλη του πάνελ να επικαλούνται τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών λόγω των χαμηλών αποθεμάτων.

Για να αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους εισροών, οι Έλληνες κατασκευαστές έκαναν περικοπές των δαπανών σε άλλους τομείς. Τα επίπεδα στελέχωσης, η αγοραστική δραστηριότητα και τα αποθέματα μειώθηκαν περαιτέρω.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Markit για την Ελλάδα είναι ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα. Οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα