ΤτΕ: Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης

Τον Οκτώβριο
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 14:40
UPD:14:47

Στο 6,5% επιβραδύνθηκε η συνολική πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα τον Οκτώβριο από 7,8% που ήταν το Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά επιβραδύνθηκε στο 4,4% από 5,4% ένα μήνα νωρίτερα.

«Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται με ηπιότερο ρυθμό τον Οκτώβριο, εξαιτίας κυρίως της συρρίκνωσης των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις καθώς και της μείωσης των καταναλωτικών δανείων», παρατηρεί ο Νίκος Μαγγίνας, αναλυτής της Εθνικής Τράπεζας.

«Η μείωση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων ευνοεί τη σταθεροποίηση της ζήτησης στη συγκεκριμένη αγορά», αναφέρει ο κ. Μαγγίνας, εκτιμώντας ότι η πιστωτική επέκταση για το σύνολο του έτους αναμένεται να κινηθεί με ετήσιο ρυθμό χαμηλότερο από 3,8%.

«Η αυξημένη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας, που αυξάνει τα παρατηρούμενα επίπεδα κινδύνου των χρηματοοικονομικών οργανισμών, θα συνεχίσει να διατηρεί τις δυσμενείς πιστωτικές συνθήκες τους επόμενους μήνες. Όχι μόνο οι τράπεζες είναι απρόθυμες να δανείσουν χρήματα, αλλά και η ζήτηση για δάνεια πλήττεται από τα σχέδια για χαμηλότερες επενδυτικές δαπάνες, την αύξηση της ανεργίας και την παγωμένη στεγαστική αγορά», αναφέρει από την πλευρά του ο Ντιέγκο Ισκάρο της HIS Global Insight.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα