Υπεραμύνονται των πρακτικών τους οι τράπεζες

Συνέδριο Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 15:12
UPD:15:32

Απάντηση στην κριτική που δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδωσαν επιτελικά στελέχη τραπεζών, τα οποία υπεραμύνθηκαν των πρακτικών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Αλέξανδρος Μάνος επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες στη διάρκεια της φετινής χρονιάς βοήθησαν χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν προβλήματα και είχαν ειλικρινή σχέση με την τράπεζα τους. Είναι λάθος να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ρευστότητα και να την διοχετεύσουμε σε ανθρώπους που δεν έχουν ποτέ την διάθεση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, ανέφερε ο κ.Μάνος.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν καλό για την αγορά εάν το Δημόσιο αποπλήρωνε τα χρέη του, καθώς θα διοχετευόταν ρευστότητα στην αγορά με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του οικονομικού συμβούλου της Eurobank Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος υποστήριξε πως οι τράπεζες στη χώρα μας γίνονται ο εύκολος στόχος όλων. Ολοι συμφωνούν και χτυπούν τις τράπεζες ανέφερε χαρακτηριστικά και απέκρουσε την κριτική που δέχεται το τραπεζικό σύστημα. Μεταξύ άλλων επισήμανε πως ακόμη και οι αμοιβές που πληρώνουν οι ελληνικές τράπεζες στα υψηλόβαθμα στελέχη τους γίνεται σύμφωνα με την εξέλιξη της κερδοφορίας σε ορίζοντα τριών, τεσσάρων ετών.

Γκίκας Χαρδούβελης: Μην περιμένετε από τις ελληνικές τράπεζες να μας βγάλουν από την κρίση

Γκίκας Χαρδούβελης: Μην περιμένετε από τις ελληνικές τράπεζες να μας βγάλουν από την κρίση

Τόνισε ακόμη ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι δυνατό, άντεξε στη διεθνή κρίση και πήγε πολύ καλύτερα από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια, δεν έχουν τοξικά στοιχεία στον ισολογισμό τους και η κερδοφορία είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, συμπλήρωσε.

Παράλληλα απέρριψε τα περί υπερβολικού δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κετνρική Τράπεζα. Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται και αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Οποιος "φωνάζει" στις ελληνικές τράπεζες να ρωτήσει ποιος θα αγόραζε τα ελληνικά ομόλογα, σημείωσε.

Και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής Τρύφων Κολλίντζας τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε εξαιρετική κατάσταση, σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ακόμη και η αύξηση των επισφαλειών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα γίνεται με αργούς ρυθμούς και το ζήτημα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο, επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα