Αντιδράσεις για το αίτημα λειτουργίας των εμπορικών πάνω από μία Κυριακή

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 16:07
UPD:18:26

«Παντελώς αντίθετος» στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων οποιαδήποτε άλλη Κυριακή πέραν της ήδη θεσμοθετημένης είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή αίτημα των εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, για λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές κατά το μήνα Δεκέμβριο, αλλά και με αφορμή την επαναφορά πάγιου αιτήματος για άνοιγμα των καταστημάτων οκτώ Κυριακές το χρόνο σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η διαφωνία μας με τη συγκεκριμένη πρόταση βασίζεται στο γεγονός ότι, οι ώρες λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια των εορτών και γενικότερα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι υπεραρκετές, καλύπτοντας τις ανάγκες των καταναλωτών, και την καταναλωτική κίνηση η οποία είναι συγκεκριμένη και ιδιαίτερα μειωμένη, λόγω, όμως, οικονομικής στενότητας και όχι λόγω έλλειψης καταναλωτικού χρόνου. Ο καταναλωτής, στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε δεν χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται χρήμα».

Προσθέτει ακόμη πως «μόνον οι πολύ μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν σ’ αυτή τη διεύρυνση του ωραρίου, καθώς διαθέτουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας».

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας. Στη σχετική του ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο ΣΕΛΠΕ επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά το έργο "Εφιάλτης των Χριστουγέννων"». Μάλιστα κατηγορεί το Σύνδεσμο ότι επιδιώκει «την πλήρη απορύθμιση του ωραρίου τόσο τις καθημερινές όσο και τις Κυριακές – Αργίες».

Το ΕΚΑ λέγοντας «αποφασιστικά "όχι" στην αλλαγή των

ωραρίων» επαναλμβάνει «Ποτέ Την Κυριακή».

Αποσαφηνίζοντας τις θέσεις του σημειώνει πως «η πολυεπαναλαμβανόμενη πρόταση εξυπηρετεί μόνο τις λίγες πολυεθνικές και μεγαλοαλυσίδες καταστημάτων και δίνει το τελικό χτύπημα στις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΓΣΕΕ εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη της στις θέσεις της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και την ριζική διαφωνία της στην πρόταση του Σ.Ε.Λ.Π.Ε.» για την λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1749205 .

Και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας των εμπορικών οκτώ Κυριακές το χρόνο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1749197 .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα