Φιλιππίνες: Τεράστιο το κόστος ανοικοδόμησης από τις φυσικές καταστροφές

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009 09:26

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, χρειάζονται 942,9 εκατ. δολάρια για την κάλυψη των αναγκών σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας και 3,48 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών τα επόμενα τρία χρόνια.

Περισσότερα από 4 δισ. δολάρια θα χρειαστούν οι Φιλιππίνες για την ανοικοδόμηση και την παροχή βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα 1.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, όπως αναφέρει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιείται σήμερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, χρειάζονται 942,9 εκατ. δολάρια για την κάλυψη των αναγκών σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας και 3,48 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών τα επόμενα τρία χρόνια.

«Ίσως πρέπει να εξεταστούν μακροπρόθεσμα μεγαλύτερες επενδύσεις, ειδικά σε [υποδομές για τον] έλεγχο των πλημμυρών και τις κατοικίες», σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εξεύρεσης των κεφαλαίων η έκθεση αναφέρει: «Τα κεφάλαια μπορούν να προέλθουν από διάφορες πηγές, περιλαμβανομένου του εγχώριου προϋπολογισμού, του προϋπολογισμού των αυτοδιοικήσεων, τον ιδιωτικό τομέα, και τις δωρεές και τα δάνεια υπό ευνοϊκούς όρους από αναπτυξιακούς εταίρους».

Υπενθυμίζεται ότι η τροπική καταιγίδα Κετσάνα και ο τυφώνας Πάρμα σάρωσαν τις Φιλιππίνες σε διάστημα δυο εβδομάδων, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου.

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα επλήγησαν 10 εκατ. άνθρωποι, με 956 ανθρώπους να έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους και 84 να παραμένουν αγνοούμενοι. Οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 4,38 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η καταστροφή θα έχει συνέπειες στο ΑΕΠ της χώρας βραχυπρόθεσμα, ανέφερε.

Οι καταιγίδες «έπληξαν περιοχές της χώρας από τις οποίες προέρχεται πάνω από το 60% του ΑΕΠ [των Φιλιππίνων]», κατά την έκθεση.

«Οι αρνητικές συνέπειες για τους παραγωγικούς τομείς οφείλονται κυρίως στην καταστροφή ή την απώλεια αποθηκευμένων αγαθών ή μέσων παραγωγής, υλικών και καλλιεργειών».

Όμως, προστίθεται, εάν συνυπολογιστεί η προβλεπόμενη δαπάνη από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση της καταστροφής και την ανοικοδόμηση, «η συνολική συνέπειά της αναμένεται να είναι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2009 και 3,5% το 2010».

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα