Ρουμανία: Από ξένους ελέγχεται το 1/3 της οικονομίας

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2009 13:33

Τα κεφάλαια αλλοδαπής προέλευσης που έχουν επενδυθεί στη Ρουμανία επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες τους να ελέγχουν το 1/3 της εγχώριας οικονομίας αλλά στις επιχειρήσεις με αλλοδαπή συμμετοχή απασχολούνται περίπου 760 χιλ. άτομα ή μόλις το 17% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα.

Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα του Βουκουρεστίου Ziarul Financiar, το οποίο επικαλείται σχετικά στοιχεία της Υπηρεσίας Εμπορικού Μητρώου της Ρουμανίας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτονται στοιχεία αυτού του είδους, επισημαίνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ωστόσο πως το ερώτημα σχετικά με την πραγματική επίδραση των ξένων επενδύσεων στη ρουμανική οικονομία σε όρους απασχόλησης και επιχειρηματικής δράσης παραμένει αναπάντητο.

«Είναι στη φύση του επιχειρείν που κάνει μία επιχείρηση περισσότερο παραγωγική με χαμηλότερο αριθμό απασχολούμενων. Για παράδειγμα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες έχουν ένα κύκλο εργασιών ανά απασχολούμενο, ο οποίος είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων εγχώριας προέλευσης», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών της Ρουμανίας, κ. Florin Pogonaru.

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ρουμανίας ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία, τις κατασκευές, το εμπόριο και τις λοιπές υπηρεσίες το 2008 προσέγγισε τα 958 δισ. λέι (250 δισ. ευρώ περίπου) ή 60 χιλ. ευρώ ανά απασχολούμενο (με 4,4 εκατ. απασχολούμενους). Από το σύνολο του κύκλου εργασιών τα 80 δισ. ευρώ προήλθαν από εγχώριες επιχειρήσεις με ξένη συμμετοχή.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα