Βουλή: Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2009 23:08

Ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ για την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών επέρριψε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Στην αρχή της παρέμβασής του, ο κ. Παπακωνσταντίνου πραγματοποίησε σύντομη ενημέρωση της Επιτροπής σχετικά με τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.

Όπως ανέφερε, η εν λόγω απόφαση αποδίδει τη δραματική χειροτέρευση των δημοσιονομικών μεγεθών εντός του 2009, περισσότερο στη μη ανταπόκριση της προηγούμενης κυβέρνησης στις υποδείξεις της Κομισιόν για την ανάγκη λήψης μέτρων εξυγίανσης, παρά στην υπαρκτή διεθνή κρίση.

«Ό,τι κι αν ακούγεται σήμερα στην αίθουσα, το Συμβούλιο λέει πως το πρόβλημα της χώρας δεν έχει να κάνει με την διεθνή κρίση, αλλά με τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης» υπογράμμισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του γενικού εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μανώλη Κεφαλογιάννη, πως το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για το 93% των συσσωρευμένων χρεών της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέταξε πως από το 1981 μέχρι το 1989, οπότε το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από το 27% στο 65%, «το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να κτίσει το κοινωνικό κράτος».

Σημείωσε δε ότι η ΝΔ το 1993 παρέδωσε το χρέος στο 100% του ΑΕΠ χωρίς να βελτιώσει οτιδήποτε.

«Μπορείτε να μας κατηγορήσετε ότι από το 1994 μέχρι το 2003, μειώσαμε το χρέος μονάχα κατά 2%. Εσείς ωστόσο, κατά την τελευταία πενταετία, το αυξήσατε άλλες 25 μονάδες», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Από τα 250 δισ. ευρώ χρέος, τα 150 δισ. οφείλονται στις πολιτικές της ΝΔ: 50 δισ. συσσώρευσε η τριετία Μητσοτάκη και 100 δισ. η πενταετία Καραμανλή» πρόσθεσε.

Στην κριτική του ειδικού εισηγητή της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα, πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αύξηση των εσόδων, δεν είναι μόνιμου χαρακτήρα, ο υπουργός αντέταξε πως η ίδια η Κομισιόν αποδέχεται πως στο πλαίσιο του στόχου της μείωσης του ελλείμματος κατά 3,6%, το 1,5% προέρχεται από μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Στην αποδοκιμασία από τη ΝΔ της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά, απάντησε πως «οποιαδήποτε κριτική, μάλλον θα πρέπει να ανατρέξει στον αριθμό των αυξήσεων που έκαναν οι ίδιοι. Εμείς, το λέμε ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε πόρους για την υγεία».

Για τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αθέτησης των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «ας ήταν το έλλειμμα στα 25, στα 20 δισ. - και το ΠΑΣΟΚ θα ήταν σε θέση να διπλασιάσει το συνολικό ύψος του επιδόματος αλληλεγγύης. Το γεγονός ότι γίνεται μια δημοσιονομική παρέμβαση, 1 δισ. αποτελεί άθλο. Και δεν μπορεί να μεταφερθεί στις πλάτες του φορολογούμενου: ΓιΆ αυτό επιβάλλαμε και την έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Από τους ειδικούς εισηγητές των κομμάτων, ο Χρήστος Μαγκούφης από το ΠΑΣΟΚ έδωσε τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός δεν είναι «ούτε άριστος, ούτε αρεστός», αλλά απολύτως απαραίτητος στις παρούσες συνθήκες.

Από την πλευρά του ο Χρ. Σταϊκούρας εκ μέρους της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΝΔ και να επιδείξει ειλικρίνεια και τόλμη απέναντι στους πολίτες, αναλώνεται σε ανέξοδες ισορροπίες.

«Αντί για την λήψη μέτρων, εξαγγέλλει διάλογο και αντί για μεταρρυθμίσεις, χάνεται στο Διαδίκτυο προκειμένου να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αγγελος Τζέκης προέταξε στην τοποθέτησή του, το «προαποφασισμένο των αντιλαϊκών μέτρων», επικαλούμενος και την πρόσφατη εκδήλωση του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, όπου, όπως είπε, «όλοι μίλησαν για σάρωμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παράλληλα δε, γίνεται μια προσπάθεια εκφοβισμού όλο αυτό το διάστημα, για να πειστεί ο λαός».

«Ακόμα και την περίοδο της ανάπτυξης, πριν την κρίση, οι πολιτικές, οδήγησαν σε μείωση των πραγματικών μισθών των εργαζομένων στα επίπεδα του 1985, εφαρμόστηκαν απΆ το ΠΑΣΟΚ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης και μειώθηκαν οι συντάξεις. Και σήμερα, παρά τις εξαγγελίες για πρόσληψη 3000 νοσηλευτών, οι σχετικές δαπάνες αρκούν μονάχα για 1607 - ενώ το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς», πρόσθεσε.

Ο Ηλίας Πολατίδης από το ΛΑΟΣ επέκρινε στην ομιλία του και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα λέγοντας ότι «διαγκωνίζονται για το ποιος τηρεί πιο ευλαβικά τις εντολές της Κομισιόν, χωρίς να αναφέρονται στις αιτίες των προβλημάτων».

Βασικός παράγοντας κρίσης της ελληνικής οικονομίας, κατά τον κ. Πολατίδη, είναι «η στήριξη της ανάπτυξης στην αλόγιστη πιστωτική επέκταση: Τα δύο κόμματα κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία βασίζοντας την ανάπτυξη στην κατανάλωση. Αποτέλεσμα ήταν, η ελληνική οικονομία να έχει γίνει μια φούσκα που χρειάζεται δάνεια για να συντηρηθεί - και μπροστά σε μια κρίση, αυτή η φούσκα ανάπτυξης, καταρρέει».

«Με την πολιτική που ακολουθείτε, πάτε να αναθερμάνετε ένα σπίτι με ανοιχτά παράθυρα, λόγω του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος και των εμβασμάτων των λαθρομεταναστών» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την χρεοκοπία της οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και «την εξάντληση ενός παραγωγικού προτύπου που στηρίζεται στην σπατάλη».

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε «να προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο στους έλληνες καταθέτες, προσφέροντάς τους έντοκα γραμμάτια, με επιτόκια υψηλότερα των Τραπεζών και χαμηλότερα εκείνων που δανείζουν οι Τράπεζες».

«Όλοι θα κερδίσουν, εκτός απΆ τους τραπεζίτες», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης και αναρωτήθηκε «Γιατί δεν το συζητά η κυβέρνηση;».

Πρότεινε επίσης, «να δημιουργηθεί ένας κουμπαράς για το Ασφαλιστικό από έχοντες και κατέχοντες, με δέσμευση να μην ανοίξει πριν το τέλος του 2020, προκειμένου να στηριχθεί ο αναδιανεμητικός ρόλος των κοινωνικών ασφαλίσεων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα