Το «πράσινο φως» έδωσε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας της Καλιφόρνια για σύναψη συμφωνίας πώλησης 200 megawatts ενέργειας στην Pacific Gas και την Electric Company.
Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη συμφωνία μοναδική είναι ότι η εν λόγω ενέργεια θα συγκεντρώνεται στη Γη από τους «ηλιακούς δορυφόρους» που αναμένεται να τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη το 2016.
Τους δορυφόρους έχει αναλάβει να σχεδιάσει η εταιρεία Solaren, η οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ραδιοκύματα για τη συγκέντρωση της ηλιακής ενέργειας από το διάστημα σε σταθμό που θα βρίσκεται στη Γη.
Το κίνητρο που ώθησε τους επιστήμονες προς αυτή την κατεύθυνση είναι το αδιάλειπτο ηλιακό φως που υπάρχει σε γεωσύγχρονη τροχιά. Τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται στη Γη, αντίθετα, μπορούν να συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία μόνο στη διάρκεια της ημέρας και όταν ο ουρανός είναι καθαρός.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι να κάνουν τη «διαστημική» ηλιακή ενέργεια συμβατή με τα «επίγεια πορτοφόλια», καθώς το κόστος εκτόξευσης των ηλιακών δορυφόρων είναι εξαιρετικά υψηλό.
Σύμφωνα με τον Καλ Μπόερμαν, το διευθυντή υπηρεσιών ενέργειας της Solaren, στόχος της εταιρείας είναι να κατασκευάσει δορυφόρους με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κατασκευάσουμε δορυφόρους με μοναδική σχεδίαση», τονίζει.
Η εταιρεία κατοχύρωσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανακάλυψη μιας τεχνικής μείωσης του βάρους του δορυφόρου μέσω της χρήσης «φουσκωτών» κατόπτρων που συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία στα φωτοβολταϊκά, ώστε η ίδια ποσότητα ενέργειας να συλλέγεται από μικρότερο αριθμό πάνελ.
Η χρήση κατόπτρων, όμως, εμπεριέχει πρόσθετους κινδύνους, όπως την υπερθέρμανση των φωτοβολταϊκών. Αυτό που πετυχαίνει η ευρεσιτεχνία της Solaren είναι να συνδέει τα φωτοβολταϊκά με συσκευές ψύξης ώστε η θερμοκρασία τους να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
Παρότι η εταιρεία θα ανοίξει το δρόμο προς τη διαστημική ηλιακή ενέργεια, ο Μπόερμαν εξηγεί ότι δεν πιστεύει ότι η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί σε τόσο μεγάλη κλίμακα ώστε να αντικαταστήσει τις υπόλοιπες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. «Για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, χρειαζόμαστε όλες τις μορφές ηλιακής ενέργειας», επισημαίνει.
Πηγή: NewScientist