Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών: Επιτέλους φως

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2009 16:48
UPD:16:52

Γενναίο και στη σωστή κατεύθυνση θεωρεί πως είναι το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), κάνοντας λόγο για τομή στα ενεργειακά πράγματα της χώρας.

Όπως σημειώνει στη σχετική του ανακοίνωση, το νομοσχέδιο στοχεύει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και υιοθετεί απλούστερες αδειοδοτικές διαδικασίες που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες.

Ως ιδιαίτερα θετικά, ο Σύνδεσμος επισημαίνει:

1. Καθορίζεται εθνικός δεσμευτικός στόχος 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020. Καθορίζεται αντίστοιχος εθνικός στόχος 40%, κατ’ ελάχιστον, για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020.

2. Το νομοσχέδιο υιοθετεί το επιτυχημένο γερμανικό μοντέλο, καταργώντας τη διαδικασία έκδοσης άδειας παραγωγής (ή άλλης διαπιστωτικής πράξης), καθώς και άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επιταχύνοντας έτσι σημαντικά την εγκατάστασή τους.

3. Καταργεί τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα μικρά και μεσαία φωτοβολταϊκά συστήματα που χαρακτηρίζονται ως μη οχλούσες δραστηριότητες, ενώ καταργεί τελείως το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για συστήματα που εγκαθίστανται σε κτίρια και οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές.

4. Βελτιώνει το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, καθορίζοντας με σαφήνεια τις περιοχές αποκλεισμού (περιοχές προστασίας), ενώ επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

Ο ΣΕΦ γνωστοποιεί ακόμη πως θα εξετάσει ενδελεχώς το νομοσχέδιο που δόθηκε σήμερα για δημόσια διαβούλευση και θα επανέλθει με λεπτομερείς εποικοδομητικές προτάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα