ΥΠΟΙΚ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2009 18:02
UPD:19:44

«Το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση είναι ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί οπωσδήποτε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

«Και το μήνυμα αυτό θα αποσταλεί είτε χρειαστεί να γίνει συμπληρωματικός προϋπολογισμός είτε χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, o κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί μια ψύχραιμη στάση, σημειώνοντας παράλληλα πως αναμένει και άλλες επιθέσεις τέτοιου είδους και τους επόμενους μήνες.

Σε ανάλογος δηλώσεις προέβη μιλώντας και στο Reuters. Όπως ανέφερε, αν χρειαστεί το 2010, θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που θα σκιαγραφεί τα επιπρόσθετα μέτρα. «Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να έχουμε το είδος της μείωσης του ελλείμματος που οραματιζόμαστε και, αν είναι δυνατόν, να πάμε και πιο πέρα» συμπλήρωσε.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί μια ψύχραιμη στάση, σημειώνοντας παράλληλα πως αναμένει και άλλες επιθέσεις τέτοιου είδους και τους επόμενους μήνες.

Απέδωσε μάλιστα το κλίμα των πιέσεων σε έναν συνδυασμό κερδοσκοπικών κινήσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «κλασικές», και «ανυπομονησίας» των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι επείγονται να δουν αποτελέσματα από την ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά, όπως ανέφερε, έχουν σχέση με την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας, επιρρίπτοντας για μια ακόμη φορά τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή στην κυβέρνηση της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση, πάντως, θέλει να πείσει τις διεθνείς αγορές και τους εταίρους, όπως έπεισε και τους Έλληνες πολίτες, ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα περάσουν μέσα από το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει τη συνολική εικόνα της οικονομίας, όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου, προκειμένου όλα αυτά να περιληφθούν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, που θα ξεκινήσει μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής.

Λ. Κατσέλη: Να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στον τόπο μας

Λ. Κατσέλη: Να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στον τόπο μας

Μετά τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρωθυπουργός δέχθηκε την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του πλαισίου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Όπως σημείωσε, τα ζητούμενα για την κυβέρνηση είναι η απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, ώστε αυτές να γίνουν πιο φιλικές προς τους επενδυτές, αλλά και ο συντονισμός όλων των φορέων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα τεθούν επί τάπητος δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, τα οποία αφορούν στην υπερχρέωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Στην αρχή του νέου έτους αναμένεται να έρθει στη Βουλή και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς λήγει η ισχύς του προηγουμένου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα