Νέα Ζηλανδία: Αμετάβλητο στο 2,5% το βασικό επιτόκιο

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 23:02

Αμετάβλητο άφησε η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας το βασικό επιτόκιο, στο 2,5%, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της τράπεζας, ¶λαν Μπόλαρντ.

Ο κ. Μπόλαρντ δήλωσε ότι παρόλο που η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την ύφεση, παραμένει η «σημαντική αβεβαιότητα για τη διάρκεια της ανάπτυξης».

Ανέφερε δε ακόμη ότι η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει στην Αυστραλία, την Κίνα και τις αναδυόμενες χώρες της Ασίας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι διασφαλισμένη ακόμα η σταθερή ανάπτυξη στις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες.

«Βασικός παράγοντας αβεβαιότητας είναι ο βαθμός στον οποίον αντανακλώνται οι υψηλότερες τιμές των ακινήτων στην αυξανόμενη καταναλωτική δαπάνη. Αυτή τη στιγμή, η ανάπτυξη των πιστώσεων παραμένει υποτονική, πράγμα που δείχνει ότι τα νοικοκυριά είναι σχετικά ανήσυχα», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Νέας Ζηλανδίας.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι ενώ έχει βελτιωθεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, οι δαπάνες των επιχειρήσεων παραμένουν μικρές και η υψηλή αξία του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας περιορίζει τη δυνατότητα εξαγωγών που θα συνέβαλαν στην ανάκαμψη.

Εκτίμησε τέλος ότι εφόσον η οικονομία εξακολουθήσει να ανακάμπτει θα μπορούσε να αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων στα μέσα του 2010.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα