Σε ελληνικές τράπεζες το 27% του κεφαλαίου των τραπεζών στη Ρουμανία

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 10:19

Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες διατηρούσαν μερίδιο ύψους 27% στο σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του τραπεζικού συστήματος της Ρουμανίας και προηγούνταν των αυστριακών τραπεζών, παρά το γεγονός πως οι τελευταίες ελέγχουν τρία από τα πέντε μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα του Βουκουρεστίου Ziarul Fiananciar.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας που επικαλείται το δημοσίευμα η ποσοστιαία συμμετοχή των αυστριακών τραπεζών στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο των ρουμανικών τραπεζών συρρικνώθηκε από 22% το Σεπτέμβριο του 2007 σε 17% ένα ακριβώς χρόνο μετά. «Υπάρχουν χώρες, όπως η Ελλάδα, από τις οποίες τα κεφάλαια εκπροσωπούνται σχετικά καλά σε όρους μεγέθους του ενεργητικού, πράγμα το οποίο είναι καλό. ¶λλες χώρες της Δύσης έχουν μεγαλύτερη επίδραση ως κομβικός παράγοντας (σχέση μεταξύ ενεργητικού και ιδίων κεφαλαίων», επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας, κ. Valentin Lazea, προσθέτοντας πως η χρηματοδότηση που βασίζεται σε ίδια κεφάλαια είναι πιο υγιής από αυτή που βασίζεται σε κεφάλαια που προσελκύστηκαν από πελάτες ή από άλλες τράπεζες.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου Σεπτεμβρίου 2008 – Σεπτεμβρίου 2009 οι Έλληνες ήταν οι πλέον δραστήριοι επενδυτές στο τραπεζικό σύστημα, καθώς διοχέτευσαν 204 εκατ. ευρώ στις τοπικές θυγατρικές τους, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Μητρώου. Η Bancpost και η Banca Romaneasca απέκτησαν πλεονέκτημα από τους πόρους αυτούς. Ακολουθούν τα τραπεζικά ιδρύματα με έδρα την Ολλανδία (Credit Europe και Garanti Bank) τα οποία διοχέτευσαν 108 εκατ. ευρώ, ενώ από την Αυστρία προήλθαν μόλις 7 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην UniCredit Tiriac Bank», αναφέρει ο κ. Lazea.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα