Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή εκτίμησε σήμερα η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Σεσίλια Μάλμστρομ, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της Ε.Ε..
«Βεβαίως είμαστε ανήσυχοι», δήλωσε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, το θέμα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου, «ωστόσο φαντάζομαι πως οι πρωθυπουργοί και οι αρχηγοί κρατών, ανεπίσημα, θα συζητήσουν για το ζήτημα, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή», όπως υπογράμμισε.
«Είναι μία δύσκολη κατάσταση, που απαιτεί χρόνο, πολιτικό θάρρος και μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως «είμαστε μία οικογένεια και προσπαθούμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον».
Οι Ελληνες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση και θα χρειαστεί χρόνος, εκτίμησε η κ. Μάλμστρομ
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης γνωστοποίησε μιλώντας στη Βουλή, ότι το χρέος της Ελλάδος ανέρχεται σε 300 δισ.¤ και είναι το μεγαλύτερο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ομοίως, πρόσθεσε, το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει αυξηθεί στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 16 ετών.
Δεν είναι ο ρόλος της ΕΚΤ να παρέμβει
Ερωτηθείς αν η κατάσταση με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας αποτελέσει ένα τεστ για το σύνολο της Ευρωζώνης, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, απάντησε αρνητικά: «Όχι δεν το βλέπω έτσι», είπε, εκτιμώντας παράλληλα, πως «μία έξοδος από την Ευρωζώνη και κάτι παρόμοιο, θα ήταν τελείως μη ρεαλιστικό για την Ελλάδα, που θα είχε πολλά να χάσει σε μία τέτοια περίπτωση».
Ο κ. Νοβότνι βεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά όπως διευκρίνισε: «Δεν είναι ο ρόλος μας να βοηθήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο στο όλο θέμα».
«Η ευρωπαϊκή Συνθήκη αποκλείει κάθε ενέργεια ενίσχυσης και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα με απευθείας χρηματοδότηση», ξεκαθάρισε.
Mέρκελ: Φέρουμε κοινή ευθύνη για την κρίση στην Ελλάδα
Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. φέρουν κοινή ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.
«Αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα μέλος έχει επίδραση σε όλες τις άλλες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια ενιαία νομισματική μονάδα. Γι αυτό φέρουμε όλοι κοινή ευθύνη», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη.