Moody's: «Αρνητική προοπτική» για τις ελβετικές τράπεζες

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 17:02

Αρνητική έκρινε την προοπτική πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελβετικού τραπεζικού συστήματος η Moody's Investors Service στην πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η προοπτική αυτή είναι αποτέλεσμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες πολυεθνικές τράπεζες, των πιέσεων για άρση του τραπεζικού απορρήτου και των δυσχερών συνθηκών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ιδιωτικές και εγχώριες τράπεζες.

Οι επιφυλάξεις της Moody's σχετικά με το μέλλον του ελβετικού τραπεζικού κλάδου πηγάζουν από τις εκτιμήσεις της σχετικά με την κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί στον κλάδο τους προσεχείς 12-18 μήνες. Δεν συνιστούν πρόβλεψη για ενδεχόμενη μελλοντική υποβάθμιση ή αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Η προοπτική που διατυπώνει ο οίκος αντιπροσωπεύει, πρώτον, την επιδείνωση των εγχώριων μακροπρόθεσμων συνθηκών και, δεύτερον, τις εντεινόμενες πιέσεις που ασκούνται για άρση του τραπεζικού απόρρητου.

Ωστόσο, η Moody's υπογραμμίζει ότι οι παίκτες της εγχώριας αγοράς εξακολουθούν να σημειώνουν βιώσιμη κερδοφορία λόγω των εύρωστων παραρτημάτων και των χαμηλών επιπέδων κινδύνου που αναλαμβάνουν, ωστόσο οι προκλήσεις από την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού και τις περικοπές κόστους παραμένουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα