Alpha Bank: Προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματος

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 18:54
UPD:18:56

Προτάσεις για μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα χαμηλότερα από το προβλεπόμενο του 9,1% το 2010 διατυπώνουν οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank.

Στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας αναφέρουν ακόμη πως δεν υπάρχουν σήμερα δυνατότητες για συνέχιση της άσκησης πολιτικών παροχών στους πάντες και για συνέχιση της αντιοικονομικής λειτουργίας του υπερ-διογκωμένου δημόσιου τομέα.

Αντίθετα, επισημαίνεται ότι οι δυνατότητες της χώρας για καλύτερη δημοσιονομική διαχείριση από αυτήν του 2009, είναι πολύ μεγάλες. Με στοιχειώδη λειτουργία του φορολογικού συστήματος και με την αναγκαία διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι δυνατή η σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (ΤΠ), αλλά και των εσόδων από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, από τα πολύ χαμηλά επίπεδα του 2009.

Επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθεί η είσπραξη των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από την ΕΕ με την επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013. Από την άλλη πλευρά, οι δυνατότητες δραστικού περιορισμού των πρωτογενών δαπανών του ΤΠ είναι επίσης σημαντικές. Οι αιτιάσεις για υποτιθέμενη ανελαστικότητα των δαπανών στον τομέα αυτό ελέγχονται ως αστήρικτες, αφού πρόκειται για δαπάνες που αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,1% επί οκτώ) ολόκληρα έτη, στα οποία η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ δεν ξεπέρασε το 6,3% και η αύξηση των καθαρών εσόδων του τΠ το 4,1%.

Επομένως, σύμφωνα με την τράπεζα, η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να γίνει πραγματική με μείωση των ελλειμμάτων σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το 9,1% το 2010 συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αποτροπή νέων υποβαθμίσεων και στη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και των ιδιωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα