Ρουμανία: Αισιοδοξία για την αγορά κατοικιών το 2010

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 12:46

Οι τιμές των κατοικιών στη Ρουμανία θα αρχίσουν να ανακάμπτουν μέσα στο 2010 υποστηρίζουν αρκετοί επιχειρηματίες της χώρας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών, ενώ μία από τις κυριότερες αιτίες για την αύξηση των τιμών θα είναι η εφαρμογή του υποχρεωτικού πιστοποιητικού ενεργειακής αποτελεσματικότητας των νέων κτιρίων, οι δαπάνες για την έκδοση του οποίου θα επιβαρύνουν τους αγοραστές, υποστηρίζει ο κ. Βλαντ Βλατσεάνου, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Admedia Consulta που διοργανώνει την εξειδικευμένη στον τομέα των ακινήτων έκθεση tIMOn.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Lang LaSalle καταδεικνύουν πως παρά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων στη χώρα, αυτές παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αγοραστών, ενώ η διατήρηση της αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης προβλέπεται να συνεχίσει να τροφοδοτεί την περαιτέρω μείωση των τιμών.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Century21 η μέση τιμή που ήταν πρόθυμοι να καταβάλουν στα μέσα Νοεμβρίου οι αγοραστές στη ρουμανική πρωτεύουσα για την απόκτηση κατοικίας μικρού μεγέθους, τύπου studio κυμάνθηκε γύρω από το επίπεδο των 42 χιλ. ευρώ, ενώ για την απόκτηση διαμερισμάτων δύο και τριών δωματίων οι μέσες τιμές διαμορφώθηκαν γύρω από τα επίπεδα των 36,6 χιλ. ευρώ και των 90 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

Η μέση τιμή που οι αγοραστές στη ρουμανική πρωτεύουσα ήταν πρόθυμοι να καταβάλουν ανά τετραγωνικό μέτρο ωφελίμου εμβαδού κατοικίας διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 1.100 ευρώ ή 1.027 ευρώ ανά τ.μ. για studio 42 τ.μ. και 1.163 ευρώ ανά τ.μ. για διαμέρισμα 80 τ.μ. τριών δωματίων, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Century21, κ. Γκαμπριέλ Αλεξαντερ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα