Γ. Χαρδούβελης: Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα αργήσει

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 18:05

Στην εκτίμηση πως οι αξιολογικοί οίκοι που υποβαθμίζουν την ελληνική οικονομία θα αργήσουν πολύ να την αναβαθμίσουν προέβη ο καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε ακόμη ότι «οι οίκοι αξιολόγησης μας έφεραν στην προ-ΟΝΕ εποχή με τις σημερινές αξιολογήσεις τους και θα μας κρατήσουν εκεί για πολύ καιρό. Πιθανόν λοιπόν τα ελληνικά ομόλογα να μην γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρο το 2011. Μόνο πολιτική διαπραγμάτευση θα τα κάνει αποδεκτά».

«Οι αξιολογικοί οίκοι μας υποβαθμίζουν. Αυτοί δεν υπερ-αντιδρούν όπως οι αγορές, μάλλον αντιδρούν με καθυστέρηση. Ούτε διακατέχονται από "κερδοσκοπία"», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα αναμένεται σύντομα να πιεστεί και από τη γήρανση του πληθυσμού. «Οι συντάξεις θα απορροφούν πολύ υψηλότερα κονδύλια στο μέλλον. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μας ανεχτούν τα παιδιά μας. Μάλλον θα ψηφίσουν μειωμένες συντάξεις στους κακομαθημένους γονείς τους, όσες δικαστικές αποφάσεις και αν τους παραθέσουμε. Έχουμε ξεκινήσει έναν πόλεμο γενεών», ανέφερε.

Εκτίμησε ακόμη ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα σε εποχή στασιμότητας διαρκείας, επισημαίνοντας πως η κουλτούρα της κοινωνικής συναίνεσης αποτελεί μονόδρομο για τους Έλληνες.

Εν τω μεταξύ, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Παπαδάκης αναφέρθηκε στην σημασία της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που διασφαλίζει την επάνοδο στην ομαλότητα των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκε πολύ καλά στις προκλήσεις που δημιούργησε η διεθνής κρίση, σε σύγκριση μάλιστα με τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες.

Αναφερόμενος στη νέα διεθνή αρχιτεκτονική του εποπτικού συστήματος που δημιουργείται σημείωσε ότι οι τράπεζες θα έχουν πλέον μεγαλύτερες ανάγκες για ίδια κεφάλαια και επάρκεια κεφαλαίων.

1 Οι τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν συμφέρον να ενισχύσουν τις αντοχές τους και να καταστήσουν τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης που έχει προσφέρει η ΕΚΤ περιττά, πριν η ίδια η ΕΚΤ ξεκινήσει την διαδικασία απόσυρσης των μέτρων, ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Χρήστος Γκόρτσος, Αν. Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Γ. Ζαββός, Νομικός Σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο S. Nestor, Διευθύνων Σύμβουλος στη Nestor Advisors Ltd., ο Κ. Στεφάνου, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Γ. Τριανταφυλλάκης, Αν. Καθηγητής στη Νομική Σχολή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ
  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα