Αυστρία: Xρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου στη Βιένη

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 20:19
UPD:12/12/2009 10:42

Στην ίδρυση χρηματιστηριακής αγοράς φυσικού αερίου στη Βιένη προχώρησαν σήμερα η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG και το Χρηματιστήριο της Βιένης, σε συνεργασία με το ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των εταίρων.

Η νέα χρηματιστηριακή αγορά, η οποία φιλοδοξεί να καταστεί η υπ' αριθμόν ένα κεντροευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά στον τομέα, βασίζεται στην πλατφόρμα διανομής Central European Gas Hub (CEGH), τη λειτουργία της οποίας διαχειρίζεται η OMV στο Μπαουμγκάρτεν.

Στη χρηματιστηριακή αγορά τίθενται ήδη από σήμερα σε διαπραγμάτευση συμβόλαια σποτ, ενώ η έναρξη της διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προβλέπεται για την άνοιξη του 2010.

Η πλατφόρμα στο Μπαουμγκάρτεν, η οποία βρίσκεται στην απόληξη του αγωγού φυσικού αερίου Ντρούμπζα, δέχεται και διανέμει σήμερα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ρωσικής και νορβηγικής προέλευσης κυρίως.

Το 2008, η OMV και η Gazprom υπέγραψαν συμφωνία για τη συμμετοχή σε ποσοστό 50% της ρωσικής εταιρείας - μέσω δύο γερμανικών θυγατρικών της - στο μετοχικό κεφάλαιο της CEGH. Εκκρεμεί η έγκριση της συμφωνίας από τις αυστριακές αρχές ανταγωνισμού.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα