Η οικονομική επιστήμη έχασε τον «τιτάνα» της

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009 14:09
UPD:14:15

Ένας σπουδαίος οικονομολόγος – ο πρώτος Αμερικανός που βραβεύτηκε με Νόμπελ Οικονομίας –έφυγε από τη ζωή: ο Πολ Σάμουελσον εξέπνευσε χθες σε ηλικία 94 ετών στο Μπελμόντ της Μασαχουσέτης.

Ο διοικητής της Fed και απόφοιτος του MIT, Μπεν Μπερνάνκι, χαρακτηρίζει τον δάσκαλό του «τιτάνα των οικονομικών» και δηλώνει ότι «ήταν ένας από τους καλύτερους καθηγητές οικονομικών που γνώρισα ποτέ».

Την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πολ Σάμουελσον σπούδαζε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Στη διάρκεια φετινής συνέντευξής του στη Wall Street Journal, ο νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρθηκε στην ιστορική αυτή εποχή ενθυμούμενος ότι είχε τη δυνατότητα να αντιπαραθέτει αυτά που διδασκόταν στην τάξη με τα τεκταινόμενα στην πραγματική ζωή.

Ο Σάμουελσον συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, από το οποίο δημοσίευσε το 1941 τη διπλωματική του με μεταγενέστερο τίτλο «Foundations of Economic Analysis», στην οποία μελέτησε τις μαθηματικές σχέσεις που διέπουν την οικονομική επιστήμη.

«Είμαι συντετριμμένος», δήλωσε ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Πρίνστον ¶βινας Ντίξιτ. «Ολόκληρη η μεθοδολογία της έρευνάς μου και οι τεχνικές στις οποίες στηρίζονται σχεδόν όλες μου οι μελέτες απορρέουν από τα θεμελιώδη άρθρα του», εξηγεί.

Ο δρ. Σάμουελσον ξεκίνησε να διδάσκει στο MIT το 1940, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας ισόβιας συνεργασίας με το πανεπιστήμιο, με την οποία κατόρθωσε να αναδείξει το οικονομικό τμήμα ως ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.

Το βιβλίο του με τίτλο «Economics», το οποίο δημοσίευσε το 1948 για διδακτικούς σκοπούς, αποτέλεσε ένα από τα πιο διαδεδομένα ακαδημαϊκά βιβλία παγκοσμίως σχετικά με την οικονομική επιστήμη γενικά και ειδικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα