Ifo: Υψηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 12:11

Σε προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2009 και το 2010 προχώρησε το ινστιτούτο Ifo, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι δύσκολες πιστωτικές συνθήκες και η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα επηρεάσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Ifo, το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4,9%, για να καταγράψει τη χειρότερη ετήσια επίδοση μεταπολεμικά, έναντι συρρίκνωσης 6,3% που ανέμενε προηγουμένως.

Για το 2010 το ινστιτούτο αναθεώρησε την πρόβλεψή του σε ανάπτυξη 1,7% έναντι συρρίκνωσης 0,3%, ενώ για το 2011 αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,2%.

«Οι θετικές συνέπειες της ανάκαμψης θα ενισχυθούν κάπως, ωστόσο τα μέτρα στήριξης που παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο των κυβερνητικών πακέτων θα αποσυρθούν σταδιακά», αναφέρει το Ifo σε ανακοίνωσή του.

«Επιπλέον, οι πιστωτικές δυσκολίες για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας θα παραμείνουν μεγάλες. Γι’ αυτό το λόγο, η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα είναι αδύναμη και δεν θα βιώσει μια αυτό-διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη», προειδοποιεί το ινστιτούτο.

Προβλέπει, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα αυξήσει τα επιτόκια πριν το 2011.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα