Οι κοινωνικοί εταίροι για την κατάσταση της οικονομίας

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 12:42
UPD:13:28

Τις προτάσεις τους για την αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά και τις απόψεις του για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί εξέθεσαν μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ οι κοινωνικοί εταίροι.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα ύστερα από διάλογο, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εταίροι. "

«Το πολιτικό σύστημα οφείλει να δώσει απάντηση στα προβλήματα», σημείωσε μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα ύστερα από διάλογο, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εταίροι.

Υποστήριξε επίσης ότι «ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση δημιουργεί υπόβαθρο ανοχής, γιατί δεν περιορίζεται στις δημόσιες επενδύσεις και θέτει ζήτημα αλλαγής στη σχέση μεταξύ έμμεσης και άμεσης φορολογίας».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, μιλώντας από το ίδιο βήμα, είπε ότι το φαινόμενο της κρίσης δεν είναι ειδικό μόνο για την Ελλάδα και ότι κανείς δεν πρέπει να αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που προκάλεσαν την κρίση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις και εξέφρασε την ελπίδα να μην οδηγηθεί η οικονομία σε κατάσταση παρατεταμένης στασιμότητας.

Σημείωσε ότι δυσκολότερη από την κατάσταση της οικονομίας είναι η κατάσταση της ιδιωτικής οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής παραδέχθηκε ότι υπάρχει στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Το ομολογούμε δεν το αποδεχόμαστε σαν φαινόμενο και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να αντιμετωπιστεί», συμπλήρωσε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως μάγος «με τρικ και με μαγικά προσπαθώντας να δείξει τη μια πλευρά του νομίσματος».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Αθανάσιος Λαβίδας είπε από την πλευρά του, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν επιτυγχάνεται με ήπιες προσαρμογές και ότι χρειάζονται θυσίες από όλους.

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη δημόσια σπατάλη, η χώρα δεν θα ορθοποδήσει», ανέφερε, επισημαίνοντας πως ζητούμενο δεν είναι να βρούμε τα αίτια της κρίσης, αλλά να εφαρμόσουμε με επιμονή τα μέτρα που θα αποφασίσουμε να λάβουμε.

Το έλλειμμα της χώρας μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να ξανασκεφτούμε με όρους οικονομικού και κοινωνικού πατριωτισμού».

Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης ζήτησε, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, την αναβάθμιση του ΤΕΜΠΜΕ, σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, προσεκτικές μεταρρυθμίσεις που να σέβονται τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, καθώς επίσης δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, περιορισμό των δαπανών και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που είναι πηγή της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιώργος Κασιμάτης, μίλησε για την ανάγκη επαναδραστηριοποίησης του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας, που «πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εκσυγχρονιστεί».

Αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και για τη μείωση των δαπανών είναι εξωπραγματικοί και υποστήριξε ότι ο περιορισμός του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά 3,6% του ΑΕΠ είναι ανεπαρκής.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να ξοδεύουμε λιγότερα και να εισπράττουμε περισσότερα», και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθεί η παραγωγή νέου πλούτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα