ΥΠΟΙΚ: Κάθε μέρα πρέπει να πείθουμε

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 20:19

«Κάθε μέρα πρέπει να πείθουμε. Πρέπει να πείθουμε στην πράξη ότι γίνονται αυτά τα οποία λέμε και πιστεύω ότι έχουμε δώσει σοβαρά δείγματα γραφής από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντησή του με Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ότι η προσπάθεια γίνεται με σοβαρότητα, με βάθος, με μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, που βοηθούν το μέσο Έλληνα πολίτη, την ελληνική οικογένεια και τους χαμηλόμισθους, αλλά και διορθώνουν το πολύ μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα που έχει η χώρα», πρόσθεσε.

Η συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με την κ. Λαγκάρντ διήρκησε περισσότερο από μια ώρα. Όπως ανέφερε ο υπουργός, ενημέρωσε τη Γαλλίδα υπουργό για τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση «του πολύ σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος» που έχει η χώρα.

«Ενημέρωσα τη συνάδελφό μου για τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, για το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με τη μείωση του ελλείμματος, για τον έλεγχο του χρέους και τις συγκεκριμένες ενέργειες για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης ότι η ειλικρινής αυτή ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τη συνεχή παρακολούθηση από το Eurogroup των προσπαθειών που κάνει η Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντιμετώπιση της Γαλλίδας υπουργού, ο υπουργός απάντησε: «Η αντιμετώπιση που έχουμε από τους Ευρωπαίους ομολόγους μας, αλλά και η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου κ. Αλμούνια είναι ότι γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θέλουν να φανεί και στο δρόμο η μετάφραση της προσπάθειας αυτής σε πραγματική μείωση του ελλείμματος».

Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης όπου θα υπάρχει πλήρης περιγραφή των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Κάποια από τα μέτρα αυτά, επεσήμανε, έχουν άμεση απόδοση και κάποια έχουν να κάνουν με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση τον Φεβρουάριο.

«Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, ο προϋπολογισμός δείχνει την προσπάθειά μας για τη μείωση του ελλείμματος και όσο περνάει ο καιρός τόσο θα πείσουμε, τους Έλληνες πολίτες καταρχάς και στη συνέχεια τους ευρωπαίους εταίρους και τις διεθνείς αγορές», τόνισε.

Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι «οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να διασώσουν την Ελλάδα αν χρειαστεί», απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα διάσωσης.

«Δεν συζητάμε για κάτι τέτοιο με τους συναδέλφους μας. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα. Οι αγορές μας παρακολουθούν πολύ προσεκτικά. Περιμένουν να δουν έργα. Είναι φανερό ότι είναι δύσκολο να πείσουμε, συγχρόνως όμως βλέπουν ότι έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα