Oι επόμενοι τέσσερις με πέντε μήνες θα είναι χειρότεροι για την αγορά, όμως τους πρώτους θερινούς μήνες θα αποδώσουν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που σήμερα νομοθετούνται, τόνισε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.
Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει επιχειρηματικές και επαγγελματικές ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και για τον «Τειρεσία», υπογράμμισε ότι τα μέτρα δίνουν μία μεγάλη ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλλα, διεμήνυσε προς όσους επιμένουν στη σκληρή δημοσιονομική γραμμή ότι «αν η οικονομική πίτα δεν αυξηθεί, ούτε η δημοσιονομική κατάσταση θα βελτιωθεί. «Όσο κι αν βάλουμε φόρους, αν η πίτα, αντί να μεγαλώνει, συρρικνώνεται, και δεν διοχετεύσουμε ρευστότητα στην αγορά, τότε δεν θα υπάρχουν και έσοδα. Αυτή η πολιτική ήταν το ολέθριο λάθος της κυβέρνησης της ΝΔ, πολιτική που εκτόξευσε το δημοσιονομικό πρόβλημα και περιόρισε την παραγωγική βάση» πρόσθεσε.
Η κ. Κατσέλη γνωστοποίησε ακόμη ότι την Παρασκευή θα κατατεθούν δύο τροπολογίες, μία για επαναφορά της λίστας φαρμάκων και μία για τη μετάθεση ένα χρόνο αργότερα της ρύθμισης του ισχύοντος νόμου για τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου έκανε λόγο για μέτρα εκτάκτου ανάγκης για την αγορά που ασφυκτιά. Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης σημείωσε πως τα μέτρα είναι σε θετική κατεύθυνση, ζήτησε όμως «γενναιότερες παρεμβάσεις για το σύστημα «Τειρεσίας», αλλά και για τα αγροτικά χρέη.
Η ένσταση από την πλευρά της ΝΔ, όπως εκφράσθηκε και από τον πρώην υπουργό Κώστα Χατζηδάκη ήταν η ρύθμιση με την οποία καταργείται ο ισχύων επενδυτικός νόμος.
Ο κ. Καρασμάνης προειδοποίησε ότι έτσι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα σε επιχειρηματικά σχέδια που είναι σε εκκρεμότητα.
Ατολμο και απλή ασπιρίνη χαρακτήρισε το συζητούμενο νομοσχέδιο ο αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική είναι συνυφασμένη με την εξέταση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου άρα και των τραπεζών.
«Γίνονται κάποια θετικά βήματα και υπάρχει αγαθή βούληση να ενισχυθεί η ρευστότητα», υποστήριξε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι αρκετά. Επισης, καταφέρθηκε κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «γιατί ανέχθηκαν την αυθαίρετη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος».
Η αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου τόνισε ότι η ρευστότητα βρίσκεται σε δυσμενέστατη θέση ειδικά για αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της ασυδοσίας της αγοράς, αλλά και του ότι δεν μπήκε φρένο στις τράπεζες. Και η ίδια ζήτησε να δεσμευτεί η κυβέρνηση για το νέο επενδυτικό νόμο.
Η κ. Κατσέλη περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση υπογραμμίζοντας ότι το 2009 έκλεισαν 10.000 επιχειρήσεις, ενώ έφθασαν τα 109 δισ. ευρώ το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων, το 10% των οποίων είναι επισφαλή.
Η υπουργός κ. Λούκα Κατσέλη μίλησε για την ανάγκη συντονισμένων βημάτων, γνωστοποιώντας ότι έπεται νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα, ενώ ακολουθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010 νομοσχέδιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών, τις αθέμιτες χρεώσεις, τις παραπλανητικές διαφημίσεις και τις εισπρακτικές εταιρίες, ενώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του νέου χρόνου θα έλθει ο νέος επενδυτικός νόμος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ