Νευρικότητα στις αγορές

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 00:01

Η απροσδόκητα μεγάλη άνοδος των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ πυροδότησε σενάρια ότι η FED θα εγκαταλείψει, νωρίτερα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, τη χαλαρή νομισματική πολιτική, δημιούργησε νευρικότητα στις αγορές μετοχών, ενώ έστρεψε και πάλι τους επενδυτές στο δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα σκαρφάλωσε σε υψηλά 2,5 μηνών έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύθηκε και έναντι του γιεν.

Τόσο στη Wall Street όσο και στις μεγάλες αγορές μετοχών της Ευρώπης στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών.

Η Citigroup, η μοναδική αμερικανική τράπεζα που δεν έχει ακόμη αποδεσμευθεί από την κρατική βοήθεια, κατέγραφε απώλειες άνω του 4%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονταν και οι μετοχές μικρότερων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, όπως οι HSBC, Deutsche Bank και Banco Santander σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη του 1%. Αντιθέτως και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανοδικά κινήθηκαν οι επιχειρήσεις του κλάδου ενέργειας χάρη στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε στην αγορά της Νέας Υόρκης πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω προσδοκιών για μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη ημέρα ανόδου για το πετρέλαιο ύστερα από εννέα διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα