Spiegel: Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 13:07

Έντονες αμφιβολίες διατηρούν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει το δημοσιονομικό της αδιέξοδο χωρίς εξωτερική βοήθεια, υπό το φόβο των επιπτώσεων για το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με το Spiegel.

«Τι θα συμβεί στην ΕΕ εάν ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης πτωχεύσει;» είναι το ερώτημα που ταλανίζει τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς κύκλους. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ δεν μπορεί να αποβάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη και να αφήσει τη χώρα στη μοίρα της, παρά τις παραπλανητικές τεχνικές που χρησιμοποίησε για να ενταχθεί στο ευρώ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στο χρέος», χαρακτηρίζει τη χώρα μας το γερμανικό περιοδικό, αναφερόμενο όχι μόνο στο χρέος έναντι των ομολογιακών εκδόσεων, αλλά πρωτίστως έναντι των ξένων εταιρειών, κυρίως στους κλάδους άμυνας και υγείας.

Η σοβαρότητα του προβλήματος υποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το ΔΝΤ ασχολείται με το ζήτημα της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας με επιφύλαξη την αναθεώρηση των προβλέψεων του ελλείμματος από 6% σε 12,7% για το 2009, ανησυχώντας ότι ενδεχομένως ξεπεράσει κατά πολύ αυτή την εκτίμηση.

Δυσπιστία επικρατεί επίσης στην Ευρώπη σχετικά τις υποσχέσεις των ελληνικών αρχών, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται μεγαλόστομες υποσχέσεις, υπογραμμίζει το Spiegel. Στην πραγματικότητα, όμως, ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η ΕΕ θα μείνει άπραγη. Υπό το φόβο των τριγμών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι μάλλον απίθανο η ΕΕ να αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει και διακινδυνέψει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Εάν τα κρατικά ομόλογα –τα οποία θεωρούνται ως η πλέον ασφαλής επένδυση– χάσουν την αξία τους, οι επιπτώσεις για τις τράπεζες θα είναι σφοδρές και ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα βρεθεί ξανά στο μάτι του κυκλώνα.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, –μεταξύ των οποίων και η Aγκελα Μέρκελ– θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ μακριά από την Ευρώπη, κατά τη συνήθεια των Ευρωπαίων να θέλουν να λύνουν μόνοι τους τα προβλήματά τους.

Η «εξωτερική» βοήθεια θα επιφέρει πλήγμα στο γόητρο του ευρώ και για το λόγο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος προτείνει τη σύσταση ενός παρόμοιου φορέα, ο οποίος θα είναι αμιγώς ευρωπαϊκός. Το θέμα είναι εάν θα προλάβουν το κακό, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα