Eβδομαδιαία άνοδος για το αργό

Η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 07:53

Ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Οκτώβριο εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ζήτηση των καυσίμων θα αυξηθεί μετά τη βελτίωση της προοπτικής ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει αυτήν την εβδομάδα άνοδο 4,4% - τη μεγαλύτερη από την εβδομάδα που έληξε στις 16 Οκτωβρίου μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι οι βιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερα αγαθά τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας ότι η ζήτηση για καύσιμα ενδέχεται να αυξηθεί. Χαμηλότερες των κανονικών για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες αύξησαν τη ζήτηση για θέρμανση την εβδομάδα που πέρασε – θα επικρατήσουν από το Σικάγο έως τη Νέα Υόρκη τις δύο επόμενες εβδομάδες, ενώ σήμερα πυκνή χιονόπτωση αναμένεται στο Λονδίνο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 52 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 73,17 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 12:53 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 72,95 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του αργού, τα οποία το 2008 υποχώρησαν 54%, φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 64%.

Στις 16 Δεκεμβρίου το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας ανακοίνωσε μείωση των αποθεμάτων αργού, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Ιανουαρίου του 2009. Τα διϋλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, μειώθηκαν στα κατά 2,95 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 164,4 εκατ. βαρέλια.

Χθες πτωτικά κινήθηκε το αργό καθώς το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση. Το ευρώ ισχυροποιήθηκε στο 1,4389 στις 12:49 μ.μ. στο Τόκιο από 1,4338 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη μετά την υποχώρηση που σημείωσε νωρίτερα έως το 1,4306.

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσε την εβδομάδα που πέρασε η ανεργία στις ΗΠΑ, σημάδι ότι η αγορά εργασίας μάλλον θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ανακάμψει, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 73,51 δολ. το βαρέλι, 14 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 12:55 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες το μπρεντ υποχώρησε 92 σεντς, κλείνοντας στα 73,37 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα