Ε.Ε.: Σε ισχύ οι νέοι κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 13:40

Οι νέο ευρωενωσιακοί κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες καθίστανται αύριο επίσημο δίκαιο της ΕΕ, έπειτα από τη δημοσίευσή τους στη σημερινή Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νέοι κανόνες, σύνθεση της οδηγίας για τη βελτίωση της νομοθεσίας και της οδηγίας για τα δικαιώματα των πολιτών, πρέπει έως τον Ιούνιο του 2011 να έχουν μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Ο νέος κανονισμός για την ίδρυση της νέας ευρωπαϊκή ς αρχή ς τηλεπικοινωνιών, την «"Ένωσης των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (BEREC)», έχει άμεση εφαρμογή και θα τεθεί σε ισχύ σε 20 ημέρες.

Η BEREC θα αποτελέσει εξουσία συνεκτικής κανονιστικής ρύθμισης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενισχύοντας την ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών. Αυτό το τελευταίο βήμα στη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ ακολουθεί την τελική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο.

«Η σύσταση της νέας ευρωπαϊκής α ρχής τ ηλεπικοινωνιών, της BEREC, σηματοδοτεί ευκρινώς τις προθέσεις μας όταν λέμε ότι οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς εκμετάλλευσης και οι καταναλωτές δεν πρέπει πλέον να αισθάνονται εθνικά σύνορα κατά την πρόσβαση στο δίκτυο και τη διανομή υπηρεσιών επικοινωνιών», δήλωσε η κα Viviane Reding, αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες.

Η νέα ευρωπαϊκή αρχή τηλεπικοινωνιών BEREC απαρτίζεται από τους επικεφαλής των 27 εθνικών ρυθμιστικών αρχών τηλεπικοινωνιών. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται, κατά κανόνα, με πλειοψηφία δύο τρίτων ή με απλή πλειοψηφία για γνωμοδότηση της BEREC στο πλαίσιο ανάλυσης της Επιτροπής για μέτρα που κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Οι αποφάσεις της BEREC θα εκπονούνται με την υποστήριξη ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

Επίσης, η BEREC θα συμβουλεύει, θα υποστηρίζει και θα συμπληρώνει το έργο των ανεξάρτητων εθνικών ρυθμιστικών αρχών τηλεπικοινωνιών, ειδικά όταν πρόκειται για κανονιστικές αποφάσεις με διασυνοριακ ή διάσταση.

Ως αποτέλεσμα της ενωσιακής μεταρρύθμισης σ τις τηλεπικοινωνίες, 500 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από ευρύτερη επιλογή για τους καταναλωτ ές λόγω αυξημένου ανταγωνισμού στις ευρωπαϊκές αγορές τηλεπικοινωνιών, από καλύτερη κάλυψη με ταχείες διαδικτυακές ευρυζωνικές συνδέσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς και από ισχυρότερη εδραίωση του δικαιώματός τους για προστασία της ιδιωτικής ζωής στις τηλεπικοινωνίες.

Από την πλευρά του ραδιο φάσματος, εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν στους νέους κανόνες τα οικεία συστήματ α κατανομή ς και αδειοδότησης , ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στους χρήστες του ραδιοφάσματος. Η Επιτροπή θα εκπονήσει πρόταση για το πρώτο πρόγραμμα πολιτικής ραδι ο φάσματος, μια καινοτομία της δέσμης μεταρρυθμίσεων, καθώς και για τη δημιουργία στρατηγικού πλαισίου για την ανάπτυξη συνεκτικής πολιτικής για το ραδιοφάσμα στην ΕΕ.

Σήμερα δημοσιεύτηκε επίσης απόφαση της Επιτροπής για τροποποίηση της ομάδας πολιτικής ραδιοφάσματος, ώστε να καταστεί πλήρως εφικτός ο συμβουλευτικός ρόλος της στην προετοιμασία αυτών των σχεδίων προγραμμάτων ραδιοφάσματος για την Επιτροπή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα