Οι ενστάσεις της ΤτΕ επί των σχ/ν του υπ. Οικονομίας

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 16:43

Τις θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος επί των νομοσχεδίων του υπουργείου Οικονομίας για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τις ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων, εξέθεσε σήμερα ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις της ΤτΕ εστιάζονται στα ακόλουθα σημεία:

1. Όσον αφορά στη ρύθμιση των χρεών στα νοικοκυριά η ΤτΕ προτείνει τη δημιουργία ασφαλιστικών δικλίδων στο νόμο όπως για παράδειγμα την αύξηση του ορίου 10% της καταβολής του συνόλου των οφειλών του καταναλωτή.

2. Για το νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων η ΤτΕ προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο «ηθικός κίνδυνος» ήτοι το ενδεχόμενο κατάχρησης των ευεργετικών διατάξεων του νομοσχεδίου από δανειζόμενους που στην πραγματικότητα έχουν την δυνατότητα κανονικής εξυπηρέτησης των οφειλών τους.

Ο κ. Προβόπουλος, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, προειδοποίησε ότι με την παρούσα διατύπωση των διατάξεων του νομοσχεδίου, θα ασκηθούν αρνητικές επιδράσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, δηλαδή σε παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται, πέραν των άλλων, η συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα .Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί θέμα υποβολής του νομοσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διατύπωση σχετικής γνώμης εκ μέρους της.

3. Για τον Τειρεσία η ΤτΕ τάσσεται κατά της γενικευμένης αμνηστίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα