Πιέσεις από το δολάριο

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009 00:01

Ο τεχνολογικός τομέας είχε το προβάδισμα χθες στη Wall Street μετά τα θετικά αποτελέσματα των εταιρειών Oracle και Research in Motion, τα οποία αναζωπύρωσαν τις ελπίδες για ανάκαμψη των δαπανών στο συγκεκριμένο κλάδο.

Η άνοδος όμως του δολαρίου άσκησε πιέσεις στα blue chip. «Οσο πιο ισχυρό είναι το δολάριο, τόσο περισσότερο οι επενδυτές απομακρύνονται από τη στρατηγική του carry trade σε δολάριο, γεγονός που ασκεί ανοδικές πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα και πτωτικές πιέσεις στις μετοχές», επεσήμανε αναλυτής της Capital Markets.

Ωστόσο, αναλυτές της Bell Direct προβλέπουν ότι ο δείκτης S&P 500 ενδεχομένως να κλείσει το έτος με άνοδο ακόμη και 6% εάν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ράλι βοηθήσει το δείκτη να διαπεράσει κάποια σημεία αντίστασης.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με πτώση, με τις τράπεζες να δέχονται πιέσεις εν μέσω ανησυχιών που προκάλεσαν οι νέες ρυθμίσεις της Επιτροπής της Βασιλείας για τις τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,5% σε μια νευρική συνεδρίαση, διαμορφούμενος στις 1.013,15 μονάδες αφού αρχικά ενισχύθηκε στις 1.028,34 μονάδες.

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος και έως το τέλος του έτους θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Οι τράπεζες ήταν από τους χειρότερους «παίκτες» με τις μετοχές Barclays, Credit Agricole, UBS και Lloyds Banking Group να υποχωρούν από 3% έως 7%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα