Γ. Παπανδρέου: Δράση εδώ και τώρα

Ομιλία στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009 17:52
UPD:20/12/2009 00:51

Το 2010 είναι το έτος των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ηρθε η ώρα της μεγάλης αλλαγής, πρόσθεσε, και ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας από όλους.

«Επιδιώκουμε αλλαγή νοοτροπίας από όλους, οφείλουμε να αλλάξουμε, όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τη χώρα μας, που «μας πληγώνουν κάθε μέρα με τις απαξιωτικές αναφορές».

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, κάθε υποβάθμιση της οικονομίας κοστίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ για τον ελληνικό λαό και πως δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί χρόνος.

Eπισήμανε ακόμη ότι ο πρώτος προϋπολογισμός του ΠΑΣΟΚ αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ανάταση της οικονομίας και της αξιοπιστίας μας.

«Είναι το πρώτο βήμα απέναντι σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας μας. Τώρα δίνουμε μια μάχη ανηφορική. Στην πρωτόγνωρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας ζητούμε εθνική συστράτευση από κόμματα, κοινωνικούς εταίρους, επιχειρηματίες, εργαζομένους. Δεν ζητούμε αμνησία ή άφεση αμαρτιών».

Αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις στο 4,2% του ΑΕΠ, στηρίζουμε τον αγροτικό πληθυσμό, δίνουμε 1 δισ. ευρώ επιπλέον πόρους στην Παιδεία, θέτουμε φιλόδοξο στόχο δημοσιονομικής εξυγίανσης προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα σχεδόν κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή να μειωθεί πάνω από 8 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Κάλεσε, μάλιστα, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν τις επόμενες μέρες συντεταγμένα τη μάχη για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

«Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία»

«Όταν θέλει ο ελληνικός λαός και έχει κυβέρνηση με πολιτική βούληση, αποδεικνύουμε ότι μπορούμε. Όπως αλλάξαμε το 1981, το 1993, το 2000, θα τα καταφέρουμε και σήμερα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Προϋπόθεση γιΆ αυτό: Οι λύσεις πρέπει να απαντούν στη φύση του προβλήματος. Τα δικά μας τα προβλήματα διαφέρουν από αυτά των άλλων χωρών. Οι χρόνιες ασθένειες οι δικές μας έχουν τις δικές τους αιτίες.

Σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για εγκληματικές πολιτικές των προηγούμενων ετών.

«Η ΝΔ φυγομάχησε απέναντι στα προβλήματα του τόπου», τόνισε, σημειώνοντας ότι η υποβάθμιση της οικονομίας μας είχε ήδη συντελεστεί.

Σε λιγότερο από δύο μήνες το υπουργικό συμβούλιο έχει εγκρίνει οκτώ νομοσχέδια. Δεν καθυστερούμε, έχουμε κάνει μέσα σε δύο μήνες περισσότερο έργο απΆ ό,τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε έξι χρόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μεγάλο επίτευγμα η συμφωνία στην Κοπεγχάγη

Κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα, την οποία χαρακτήρισε ως μιας άσκηση διεθνούς συνεργασίας, που ανέδειξε τις δυσκολίες και αντιφάσεις που ζούμε σήμερα στον πλανήτη

«Μια συμφωνία – έστω και χαμηλότερων απαιτήσεων – αποτελεί μεγάλο επίτευγμα εφόσον διατηρηθεί η δυναμική για μια πιο δεσμευτική συμφωνία στο μέλλον», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως σε αυτή την εποχή των αλλαγών, δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει την πολυτέλεια της απουσίας.

«Κληρονομήσαμε αναξιοπιστία, πρέπει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη γειτονιά μας, στα επίκαιρα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης», δήλωσε και ο κ. Παπανδρέου και αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλία μαζί με την ισπανική προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί στοίχημα αλλά και ευκαιρία, ανέφερε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα