Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, διατρέχει τον κίνδυνο να αναδειχθεί «προσωπικότητα της χρονιάς» και το 2010, ίσως και το 2011, όχι όμως για θετικούς λόγους, αλλά εξαιτίας των δύσκολων προκλήσεων και επιλογών που καλείται να αντιμετωπίσει μέσα στην επόμενη διετία.
Ο κ. Μπερνάνκι ανακηρύχθηκε από το περιοδικό «Time» προσωπικότητα της χρονιάς για φέτος, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης.
Ο ίδιος όμως και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed (FOMC) δεν φαίνεται να βιάζονται να προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και παρά τις ενδείξεις ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων.
Και οι κίνδυνοι που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη προσέγγιση κλιμακώνονται. Οι τιμές παραγωγού και καταναλωτή στις ΗΠΑ το Νοέμβριο κινήθηκαν ανοδικά.
Οι τιμές εμπορευμάτων και χρυσού συνεχίζουν να «καλπάζουν». Όλα αυτά δεν φαίνεται να προβληματίζουν τον κ. Μπερνάνκι και τους συνεργάτες του.
Σε πρόσφατη ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας -όπου η αρμόδια επιτροπή ενέκρινε διά ψήφου την ανανέωση της θητείας του- ο κ. Μπερνάνκι επισήμανε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του χρυσού δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν μελλοντική άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Η Fed στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση του κ. Μπερνάνκι. Και από τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας θεωρούν ότι οι οικονομικές συνθήκες δικαιολογούν τα χαμηλά επιτόκια για «παρατεταμένη χρονική περίοδο», ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρξει έγκαιρη αντίδραση ως προς την αύξηση του κόστους δανεισμού.
Η μέχρι τώρα στάση της Fed αγνοεί τις ενδείξεις μελλοντικών πληθωριστικών πιέσεων, αφήνοντας περιθώρια για ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, εάν οι ανοδικές πιέσεις προς τις τιμές αποδειχθούν ισχυρότερες των προσδοκιών της Fed.
Kαι μπορεί η πολιτική χαμηλών επιτοκίων του κ. Μπερνάνκι -που σύμφωνα με το «Time» συνέβαλε στην αποφυγή μιας καταστροφικής οικονομικής ύφεσης- να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό, μια κατάσταση στην οποία ο πληθωρισμός καλπάζει με τέτοιους ρυθμούς, που δεν μπορεί να ελεγχθεί από κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Το περιοδικό «Time» δικαίως αναφέρει ότι οι αποφάσεις του κ. Μπερνάνκι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Και μπορεί να θεωρείται ότι μέχρι τώρα η κρίση του ήταν σωστή, δεν σημαίνει όμως ότι το ίδιο θα ισχύει και στο άμεσο μέλλον.
Πηγές: Reuters, CNNMoney.com