Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 05:17
UPD:06:21

Ανοδικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, μετά την άνοδο των μετοχών των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, του χαλκού και του χρυσού σημείωσαν άνοδο, αλλά και της πρόβλεψης της Qantas Airways Ltd. για προ φόρων κέρδη.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,3% φθάνοντας στις 117,83 μονάδες στις 12:44 μ.μ. στο Τόκιο με περίπου εννέα μετοχές να σημειώνουν κέρδη σε κάθε επτά που σημείωναν απώλειες. Φέτος ο περιφερειακός δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 32% και οδεύει να σημειώσει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2003 καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο μείωσαν το κόστος δανεισμού και οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δαπάνες για να αναζωογονήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,5%, όπως και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 0,4% και στη Νέα Ζηλανδία ο ΝΖΧ 50 σημείωσε απώλειες 0,1%.

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,6%, μετά τα καλύτερα των προβλέψει κέρδη της Oracle Corp., αλλά και της αναβάθμισης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από την Research In Motion Ltd.

Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Μαρτίου σημείωσαν άνοδο 0,3% φθάνοντας στα 3,1385 δολ. η λίμπρα στο Comex του New York Mercantile Exchange (Nymex) στις 18 Δεκεμβρίου. Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 1%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Δεκεμβρίου.

Το γιέν υποχώρησε έως τα 90,67 σήμερα έναντι του δολαρίου από 89,72 κατά το τέλος της συνεδρίασης στις 18 Δεκεμβρίου στο Τόκιο. Εναντι του ευρώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έως τα 129,83 από 129,03. Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί υπέρ των κερδών των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό, όταν αυτά μετατρέπονται σε γιέν.

Τον Νοέμβριο, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας μειώθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2008, καθώς η ζήτηση από την Ασία στήριξε την ανάκαμψη της χώρας από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 6,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα