Moody’s: Διόγκωσης συνέχεια για το βρετανικό έλλειμμα

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 12:39

Θύμα της χρηματοοικονομικής κρίσης και της ύφεσης έπεσαν και τα δημοσιονομικά της Βρετανίας, με το έλλειμμα της χώρας να αγγίζει τις 20,3 δισ. λίρες το Νοέμβριο, ανερχόμενο σε πρωτοφανή επίπεδα μετά το 1993.

Παρότι διαμορφώθηκε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τα προσδοκώμενα, το καθαρό δημόσιο χρέος ανήλθε στα 844,5 δισ. λίρες (60,2% του ΑΕΠ), έναντι των 706,2 δισ. λιρών που ήταν τον περασμένο χρόνο.

Η Βρετανία δέχθηκε ισχυρότερο πλήγμα από τη διεθνή ύφεση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες οικονομίες, επισημαίνει η Moody’s στην έκθεσή της για τη Βρετανία. Η παραγωγή υποχώρησε στο 5,8% έναντι του 5,1% της ευρωζώνης, καθώς ο διογκούμενος δημόσιος τομέας και η απότομη διόρθωση στις τιμές των κατοικιών κατέστησαν τη χώρα πιο ευάλωτη.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σημειώνει, επίσης, ότι η Βρετανία παρουσιάζει χαμηλότερους ρυθμούς ανάκαμψης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες οικονομίες. Στα μέτρα που εκτιμά ότι θα δώσουν ώθηση στη βρετανική οικονομία συγκαταλέγεται η επιθετική νομισματική πολιτική σε συνδυασμό με αύξηση των δημόσιων δαπανών, καθώς και η τόνωση των εξαγωγών και της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η επιβολή αυστηρότερων κανονισμών στο δανεισμό θα οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους της Βρετανίας στο 90% επί του ΑΕΠ έως το 2012. Αυτό σημαίνει επιβολή μεγαλύτερης φορολογίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς και μείωση των δημόσιων δαπανών για τα προσεχή έτη, προειδοποιεί η Moody’s.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα