Πρόγραμμα ανασυγκρότησης έως 18/1 ζητά από την Commercial Value η ΕΠΕΙΑ

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 20:39

Την υποβολή προγράμματος βραχυπρόθεσμης και οικονομικής ανασυγκρότησης έως τις 18 Ιανουαρίου, καθώς και την υλοποίησή του μέσα σε ένα μήνα ζητά από την Commercial Value η Επιτροπή Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική της απόφαση, «προκύπτουν ουσιώδεις παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας από πλευράς της εταιρείας που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και την συστημική σταθερότητα της ασφαλιστικής αγοράς και συνεπώς καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων εξυγίανσης».

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΠΕΙΑ «το γεγονός ότι η μη συμμόρφωση της εταιρείας στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον νόμο και τις σχετικές αποφάσεις της σε συνδυασμό και με την διαπίστωση ιδιαίτερα μεγάλου ελλείμματος της ασφαλιστικής τοποθέτησης σύμφωνα με την δηλωθείσα από την εταιρεία εκτιμητέα αξία των - κατά δήλωσή της - ακινήτων στη Ρουμανία, την αδυναμία απόκτησής τους λόγω των απαγορεύσεων του ρουμανικού δικαίου και την μη προσκόμιση των προβλεπομένων δικαιολογητικών για την θέση των ακινήτων σε ασφαλιστική τοποθέτηση, αλλά και άλλων στοιχείων που δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη ως στοιχεία ασφαλιστικής τοποθέτησης, συνιστά μείζονος σημασίας κίνδυνο για τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του ν.δ 400/1970 και τις σχετικές αποφάσεις της ΕΠ.Ε.Ι.Α».

Κατά συνέπεια η εταιρεία πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και οικονομικής ανασυγκρότησης που θα καταθέσει στην ΕΠΕΙΑ έως τις 18 Φεβρουαρίου 2010 καθώς τα αποκτηθέντα, κατά δήλωση της εταιρείας, στη Ρουμανία ακίνητα δεν λαμβάνονται υπόψη ως στοιχεία της ασφαλιστικής τοποθέτησης της εταιρείας, ούτε ως στοιχεία του περιθωρίου φερεγγυότητάς της. Συγκεκριμένα η εταιρεία οφείλει:

- Μέχρι 18-1-2010 να λάβει απόφαση περί αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και να γνωστοποιήσει στην ΕΠ.ΕΙ.Α τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που θα συμμετέχουν.

- Μέχρι 18-2-2010 να προβεί στην καταβολή, αποκλειστικά σε μετρητά, του ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για την υλοποίηση του προγράμματος βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και οικονομικής ανασυγκρότησης, ήτοι συνολικού ποσού εξ ευρώ 79.400.151,93 (58.256.867,44 + 21.143.284,49 ευρώ).

- Να καταθέσει το προϊόν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε τραπεζικό λογαριασμό, τηρούμενο αποκλειστικά σε πιστωτικό ίδρυμα εδρεύον στην Ελλάδα και ο λογαριασμός θα γνωστοποιηθεί στην ΕΠ.Ε.Ι.Α. με το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και οικονομικής ανασυγκρότησης και θα δεσμευθεί από την ΕΠ.Ε.Ι.Α.

- Εφόσον η εταιρεία υλοποιήσει επιτυχώς το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και οικονομικής ανασυγκρότησης, η ΕΠ.Ε.Ι.Α με απόφασή της δύναται να άρει την επιβληθείσα απαγόρευση ελεύθερης διάθεσης του προϊόντος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, υπό τον όρο η εταιρεία να αποστέλλει ενημέρωση σε τρίμηνη βάση για την χρήση του εν λόγω ποσού.

- Πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 18-1-2010 η μεταφορά των επενδυμένων κεφαλαίων της COMMERCIAL VALUE στα αμοιβαία κεφάλαια των εταιριών ABERDEEN & AVIVA συνολικού ποσού 5.941.276,03 ευρώ από το Λουξεμβούργο στην ημεδαπή τράπεζα και θεματοφύλακα αξιών της, ASPIS BANK.

- Δεσμεύονται, σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων του ΔΣ της ΕΠ.Ε.Ι.Α., τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας τα ελευθερα και όσα βρίσκονται σε ασφαλιστική τοποθέτηση καθώς και το σύνολο των σε ασφαλιστική τοποθέτηση και ελεύθερων τραπεζικών λογαριασμών της εταιρίας "COMMERCIAL VALUE Α.Α.Ε." τηρουμένων στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στις εποπτικές αρχές των κρατών μελών, στους θεματοφύλακες της περιουσίας της εταιρείας και τα κατά τόπους αρμόδια υποθηκοφυλακεία/ Κτηματολογικά Γραφεία για την υλοποίηση του κεφαλαίου περί δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα