Handelsblatt: «Η Ελλάδα όμηρος των οίκων αξιολόγησης;»

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 19:32
UPD:23/12/2009 10:18

Στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας αναφέρονται με εκτενή άρθρα τους γερμανικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

«Βουνό χρεών στην Ελλάδα: τέλος με το δημιουργικό εξωραϊσμό» είναι ο τίτλος άρθρου στο Finanzen.net, τη μεγαλύτερη γερμανική διαδικτυακή πύλη για οικονομικά.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 300 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 125% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Γερμανία είναι 70%.

«Το ότι η χώρα χρόνια ολόκληρα εξωράιζε το δημόσιο έλλειμμα δεν το κατάλαβαν αργά μόνο οι οικονομικές αγορές αλλά και οι Βρυξέλλες. Φαίνεται ότι όσοι επέκριναν την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη θεωρούσαν λάθος είχαν δίκιο», σημειώνει ο αρθρογράφος Μάρτιν Μπλίμελ.

«Αυτές τις ημέρες λέγονται πικρές αλήθειες. Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας χωρίς ωραία λόγια φθάνει σχεδόν στο 13% του ΑΕΠ και αποτελεί την ευρωπαϊκή κορυφή. Είναι όμως η μοναδική αλήθεια; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να ελέγξει επί τόπου τα οικονομικά της Ελλάδας. Εκφράζεται ο φόβος ότι το έλλειμμα είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Και αυτό το λέμε απώλεια εμπιστοσύνης. Και το χειρότερο είναι πως αυτή η απώλεια εμπιστοσύνης ξεπερνάει και τα ελληνικά σύνορα», προσθέτει ο αρθρογράφος.

Διερωτάται δε εάν τα λόγια θα ακολουθηθούν από πράξεις και εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να κρατήσει τις υποσχέσεις της για μείωση του ελλείμματος ή όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Η κατάσταση θα φθάσει εκεί όπου οι πιο ισχυροί της Ευρωζώνης θα πρέπει να βοηθήσουν τον Έλληνα ασθενή ώστε να συνέλθει. Και αυτό φυσικά εις βάρος των φορολογουμένων και εις βάρος άλλων επενδύσεων στην Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια η υπόθεση Ελλάδα αφορά κάθε Ευρωπαίο πολίτη.»

Στα οικονομικά της Ελλάδας αναφέρεται επίσης άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ και υπογράφεται από τον Γκερντ Χέλερ.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο «η Ελλάδα απειλείται και με νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας» και αναφέρεται στις αξιολογήσεις που έγιναν μέχρι τώρα από του Οίκους Fitch και Standard & Poor, οι οποίοι κατέταξαν την Ελλάδα στη «ΒΆ Εθνική των οφειλετών», καθώς και στην επικείμενη αξιολόγηση από τον Οίκο MoodyΆs.

«Η Ελλάδα απειλείται όλο και περισσότερο να μετατραπεί σε όμηρο των οίκων αξιολόγησης. Από την αξιολόγησή τους εξαρτάται η πορεία των ελληνικών ομολόγων και κατ' επέκταση το καπέλο υψηλού ρίσκου. Σημαντική θα μπορούσε να αποδειχθεί επίσης και η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν καταθέσει ελληνικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρεται.

«Υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται από το 2008 ομόλογα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί με ΒΒΒ-, αλλά από το 2011 θέλει να επιστρέψει στην παλαιότερη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία τα ομόλογα θα πρέπει να αξιολογούνται κυρίως με Α-. Θα μπορούσαμε δηλαδή να οδηγηθούμε στην κατάσταση όπου η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα αξιόγραφα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ μια και δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει κάποια εξαίρεση για μια χώρα», σημειώνεται επίσης.

«Η μοίρα της χώρας βρίσκεται στα χέρια των οίκων αξιολόγησης – μια παράξενη και απαράδεκτη κατάσταση για την ΕΚΤ, όπως λέει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Goldman Sachs», αναφέρει τέλος η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα