Πρόταση ΣΦΕΕ για διευκολύνσεις στην εξόφληση χρεών στις φαρμακευτικές

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 21:45
UPD:21:46

Την εξόφληση από το Δημόσιο ενός τμήματος των χρεών χωρίς την καταβολή των νομίμων τόκων και ενός άλλου τμήματος με έκπτωση προτείνει στις επιχειρήσεις του κλάδου ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του Συνδέσμου προς τα αρμόδια υπουργεία μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ, το οποίο συζήτησε αναλυτικά το θέμα των χρεών των νοσοκομείων.

Σε συνέχεια συνάντησης που είχε το προεδρείο του ΣΦΕΕ με τους εκπροσώπους των δύο υπουργείων κ.κ. Ν. Πολύζο, γενικό γραμματέα Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Η. Πλασκοβίτη γενικό γραμματέα υπουργείου Οικονομικών ο σύνδεσμος υπενθυμίζει με την επιστολή του ότι το συσσωρευμένο χρέος συμπληρώνει ήδη πέντε έτη καθυστέρησης. «Ο ΣΦΕΕ συναισθανόμενος τη δημοσιονομική δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, τη σοβαρή προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιλύσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και παρόλες τις έκτακτες επιβαρύνσεις που έχουν αντιμετωπίσει οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις (π.χ. έκτακτη εισφορά) δηλώνει:

- Χρέη από 01-01-2005 έως 30-06-2007 και παλαιοτέρων ετών

Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμής των ποσών που αντιστοιχούν σε αυτή την περίοδο αλλά και λόγω της υψηλής επιβάρυνσης η οποία υπερβαίνει το 63% (βλ. Μελέτη ΣΦΕΕ από 17-12-2009), ο ΣΦΕΕ προτείνει να εξοφληθούν τα χρέη προς τα μέλη του ως έχουν, δηλαδή χωρίς έκπτωση αλλά και χωρίς απαίτηση από τις επιχειρήσεις καταβολής νομίμων τόκων.

- Χρέη από 01-07-2007 μέχρι 31-12-2008

Ο ΣΦΕΕ θα προτείνει προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στην εθνική αυτή προσπάθεια αποδεχόμενες μια εφάπαξ έκπτωση 2,10 % επί του αντιστοίχου χρέους παραιτούμενες από τις απαιτήσεις τους για την είσπραξη νομίμων τόκων, αγωγών κλπ.

- Χρέη από 01-01-2009

Ο ΣΦΕΕ ζητά να τηρηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 166/2003 που προβλέπει αποπληρωμή των συναλλαγών εντός 60 ημερών. ¶λλως το ίδιο διάταγμα προβλέπει στο άρθρο 4 §4 επιβολή τόκων.

- Από 01-01-2010 ο ΣΦΕΕ προτείνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να εξεύρει μόνιμη και διαρκή λύση για την εξόφληση των τιμολογίων προμηθειών των νοσοκομείων σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος 166/2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα