FT: «Πιο ισορροπημένη η βαθμολόγηση της MoodyΆs»

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 11:00
UPD:11:02

Μικρότερη από την αναμενόμενη ήταν η χθεσινή υποβάθμιση των ομολόγων ελληνικού δημοσίου από τη MoodyΆs, γεγονός που δίνει στην κυβέρνηση το χρονικό περιθώριο να πείσει τις αγορές σχετικά με την πρόθεσή της να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Ελλάδα σκοπεύει να δανειστεί περίπου 54 δισ. ευρώ το ερχόμενο έτος –έναντι 66 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής το 2009– και ήταν γενική παραδοχή ότι η χώρα θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα εάν ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά τρεις βαθμίδες στο Baa1.

Θετικά αντέδρασαν στην ανακοίνωση της MoodyΆs τόσο οι χρηματαγορές όσο και οι αγορές ομολόγων: η τιμή του 10ετούς ομολόγου ελληνικού δημοσίου σημείωσε άλμα, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσής του κατά 22 μονάδες βάσης.

Εάν η MoodyΆs αποφάσιζε να ακολουθήσει το παράδειγμα των Standard & PoorΆs και Fitch υποβαθμίζοντας το ελληνικό χρέος λήψη μετρητών από την ΕΚΤ στο τέλος του ερχόμενου έτους.

Σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου, την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς όσον αφορά στις εξασφαλίσεις το Δεκέμβριο 2010 για διευκόλυνση της Ελλάδας.

«Η βαθμολογία της MoodyΆs αντανακλά καλύτερα τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ πιο ισορροπημένη», σχολίασε ο Σπύρος Παπανικολάου, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους στους FT.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα