Ολοκληρώθηκε απόψε η συγχώνευση των τραπεζών Marfin Popular και Marfin Egnatia, σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
Ο διευθύνων σύμβουλος Marfin Popular, Ευθύμιος Μπουλούτας δήλωσε ότι στη λήψη της απόφασης ελήφθησαν υπόψη οι ιστορικοί δεσμοί της Λαϊκής, με τον κυπριακό λαό και η καθολική επιθυμία των μετόχων.
Για την αγορά κεφαλαίου, ο κ. Μπουλούτας διαπιστώνει πολύ ψηλά επιτόκια στις καταθέσεις πελατείας λόγω δυσλειτουργιών του τραπεζικού συστήματος.
Οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που αναγκάζουν τις τράπεζες σε Κύπρο και Ελλάδα να πληρώνουν ψηλά καταθετικά επιτόκια θα συνεχιστούν, προέβλεψε και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν δύο ακόμα χρόνια για να επανέλθει η ομαλότητα στο σύστημα.
Εξήγησε δε ότι το κόστος των καταθέσεων για τις τράπεζες σε Κύπρο και σε Ελλάδα είναι (για διαφορετικούς λόγους) 1% - 1,5% ψηλότερο από εκείνο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο καταθετικό χαρτοφυλάκιο της Marfin Popular αυτό συνεπάγεται επιπρόσθετο κόστος 100 εκατ. ευρώ - 150 εκατ. ευρώ, ανέφερε. Με την ομαλοποίηση της κατάστασης αυτά τα χρήματα θα αυξήσουν την κερδοφορία της τράπεζας, ανέφερε.
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Marfin Popular στην οποία παρέστησαν κατΆ ιδίαν ή δια αντιπροσώπων τους μέτοχοι που κατέχουν το 43% του κεφαλαίου της τράπεζας ενέκρινε την απορρόφηση της Marfin Egnatia Bank από την κυπριακή μητρική της. Με τη συνέλευση η Marfin εκτιμά ότι θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, καθώς είναι η ασύμφορη η λειτουργία τραπεζών με δύο παράλληλες δομές σε Ελλάδα και Κύπρο.
Για την απορρόφηση, δόθηκαν διαβεβαιώσεις στους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα στην ηγεσία της ΕΤΥΚ, ότι δεν θα επηρεαστούν θέσεις εργασίας.
Η Marfin Popular κατέχει το 97% των μετοχών της Marfin Egnatia και η αρχική απόφαση ήταν να απορροφηθεί η κυπριακή μητρική από την ελληνική θυγατρική, με την παράλληλη μεταφορά της έδρας της Marfin στην Ελλάδα. Η απόφαση αναστράφηκε τον Σεπτέμβριο. Οι μέτοχοι που κατέχουν το 3% της Egnatia θα κατέχουν το 0,68% της Marfin Popular, που θα τους εκδώσει 5,8 εκατ.
Η Γ. Σ. ενέκρινε επίσης την τροποποίηση του Σχεδίου Δικαιωμάτων Αγοράς Μετοχών. Το Σχέδιο, που είχε θεσπιστεί το 2007, δίνει το δικαίωμα σε υπαλλήλους της τράπεζας, μέλη του ΔΣ, συνδεδεμένα πρόσωπα και συγγενείς τους να αγοράσουν τη μετοχή της τράπεζας στα 4,50 ευρώ. Η συνέλευση ενέκρινε την παράταση του σχεδίου κατά δύο χρόνια από το Νοέμβριο του 2011 στο Νοέμβριο του 2013. Το αρχικό σχέδιο προνοούσε τιμή εξαγοράς στα 10 ευρώ.
Το σχέδιο, που δίνει στο ΔΣ το δικαίωμα να εκδώσει μέχρι 80 εκ., εγκρίθηκε από τους παρόντες μετόχους που κατείχαν το 97,5% των μετοχών της τράπεζας, με ορισμένα θεσμικά κεφάλαια, που εκπροσώπησαν το υπόλοιπο 2,5% να διαφωνούν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνέλευσης, ο κ. Μπουλούτας σημείωσε: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης. Βεβαίως το 2010 προδιαγράφεται ένα δύσκολο έτος. Δεν ξεκινάμε πολύ καλά διότι η κρίση στην Ελλάδα και Κύπρο ήρθε με κάποια υστέρηση λόγω της γεωγραφικής διαφοράς αλλά κυρίως λόγω της ιδιομορφίας των οικονομιών των δύο χωρών».
«Δεν πιστεύουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα θα επηρεάσει την πράξη που έγινε σήμερα η οποία έχει αποφασιστεί πολύ πριν γίνει γνωστή η κατάσταση στην Ελλάδα», κατέληξε.
ΑΠΕ - ΜΠΕ