Τρίτη ημέρα ανόδου για το αργό

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009 07:04
UPD:07:14

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων, σηματοδοτώντας ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 3,1%, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα πλέον του ενός μηνός, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ ότι τα αποθέματα αργού σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση από τον Σεπτέμβριο. Οι δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών και τα εισοδήματα αυξήθηκαν τον Νοέμβριο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου, αναρριχήθηκε έως 81 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 77,48 δολ. .το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Νymex). Στις 12:12 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 77,26 δολ. το βαρέλι. Φέτος το αργό έχει σημειώσει άνοδο 73%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε μία δεκαετία.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο των ΗΠΑ μετά την απροσδόκητη μείωση των πωλήσεων νέων αμερικανικών κατοικιών τον περασμένο μήνα, υποχωρώντας έως 0,8% χθες στο 1,4366 ανά ευρώ και υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Το αδύναμο δολάριο τονώνει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής για τους επενδυτές.

Οι αγορές των Αμερικανών καταναλωτών αυξήθηκαν 0,5% καθώς τα νοικοκυριά αξιοποίησαν το πλεονέκτημα των εκπτώσεων στα αυτοκίνητα και τα ηλεκτρονικά, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εμπορίου στην Ουάσινγκτον.

Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν 4, 84 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 327,5 εκατ. βαρέλι την εβδομάδα που πέρασε, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενεργείας.

Οι εισαγωγές αργού στη χώρα μειώθηκαν 0,8% φθάνοντας στα 7,71 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν τα λιμάνια έκλεισαν εξ αιτίας των τυφώνων «Gustav» και «Ike». Οι εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν 8% στα 2,42 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσαν άνοδο έως 92 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 76,37 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου και διαπραγματεύθηκε στα 76,16 δολ. το βαρέλι στις 12:15 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, το μπρεντ σημείωσε άνοδο 1,99 δολ., ποσοστό 2,7%, κλείνοντας στα 75,45 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα