ΠΓΔΜ: Αξιολόγηση οικονομικών επιδόσεων από το ΔΝΤ

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009 10:03

Στις 14 Δεκεμβρίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την επισκόπηση των οικονομικών επιδόσεων της ΠΓΔΜ στα πλαίσια του άρθρου 4 του καταστατικού του, ανακοίνωσε χθες ο διεθνής οργανισμός.

«Η κύρια ευπάθεια της ΠΓΔΜ κατά την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης ήταν το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της στα πλαίσια της εξάρτησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας από το ευρώ. Παράλληλα, η χώρα ευνοήθηκε από το χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, το μέτριο δημόσιο χρέος, τους σημαντικούς μηχανισμούς απορρόφησης των κραδασμών στα συναλλαγματικά διαθέσιμα και το μικρό τραπεζικό σύστημα με την περιορισμένη στήριξη στην εξωτερική χρηματοδότηση. Οι παράγοντες αυτοί παρείχαν το περιθώριο για ελιγμούς και περιόρισαν την έκθεση της χώρας στις καταστάσεις της παγκόσμιας κρίσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως «η κρίση χτύπησε την ΠΓΔΜ στα τέλη του 2008 μέσω της κατάρρευσης της ζήτησης για εξαγωγές και τη μείωση της εξωτερικής χρηματοδότησης. Οι παράγοντες αυτοί οδήγησαν σε μία απότομη επιβράδυνση της οικονομίας, στον περιορισμό των φορολογικών εσόδων και στη σημαντική απώλεια συναλλαγματικών διαθεσίμων από την κεντρική τράπεζα.».

«Στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 η κατάσταση σταθεροποιήθηκε, η εμπιστοσύνη βελτιώθηκε και οι απώλειες διαθεσίμων της προηγούμενης περιόδου ανακτήθηκαν. Στον τραπεζικό τομέα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν αλλά η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και δεν καταγράφτηκαν σημαντικές πιέσεις ρευστότητας. Για ολόκληρο το έτος το ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,3%, ή ηπιότερα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της περιοχής, πριν επιστρέψει σε θετική αύξηση της τάξης του 2% το 2010».

Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ επιδοκίμασαν τις αρχές της χώρας για την εφαρμογή των μακροοικονομικών πολιτικών, οι οποίες συνέβαλαν στη μέτρια συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής και υποστήριξαν τη δημοσιονομική προσέγγιση του 2009 και του 2010, η οποία στοχεύει στην προσαρμογή των αυτόματων σταθεροποιητών και την προστασία των δαπανών από την μείωση που θα προκαλέσει στα έσοδα η συγκεκριμένη φάση του οικονομικού κύκλου.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα