JAL: Πτώση ρεκόρ των μετοχών

Μετά τις εικασίες για χρεοκοπία
Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 08:16
UPD:08:29
REUTERS/YURIKO NAKAO

Απώλειες ρεκόρ σημείωσαν οι μετοχές της Japan Airlines Corp. κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Τόκιο εν μέσω εικασιών ότι η εταιρεία ενδέχεται να επιδιώξει την πτώχευση, παρά τη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Μεταφορών ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις για τον μη κερδοφόρο αερομεταφορέα.

Οι μετοχές της αεροπορικής εταιρείας, της μεγαλύτερης της Ασίας από πλευράς πωλήσεων, υποχώρησαν έως 32% φθάνοντας στα 60 γιέν η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 67 γιέν η μία στη 1:24 μ.μ. τοπική ώρα. Ο όγκος των μετοχών που πουλήθηκαν ήταν επτά φορές ο ημερήσιος μέσος όρος των τελευταίων τριών μηνών.

Τα μέλη της ιαπωνικής κυβέρνησης θα συναντηθούν στις 6 μ.μ. στο Τόκιο προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της αεροπορικής εταιρείας, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Μεταφορών στην πρωτεύουσα της χώρας. Οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της εταιρείας θα χρειαστεί την έγκριση των μετόχων και η πτώχευση δεν είναι η μόνη λύση, είπε ο υπουργός. Η Japan Air έως τον Ιούλιο χρωστούσε στους μεγαλύτερους δανειστές της τουλάχιστον 529 δισ. γιέν (5,8 δισ. δολ.).

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να κρατήσει σε λειτουργία την Japan Air καθώς τη στηρίζει οικονομικά για τέταρτη φορά από το 2001. Η εταιρεία έχει εμφανίσει ζημίες τρία χρόνια τα τελευταία τέσσερα και ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 63,2 δισ. γιέν για τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2010 καθώς τα ταξίδια μειώνονται διεθνώς εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης.

Οι δανείστριες τράπεζες της JAL είναι αντίθετες με τη λύση της πτώχευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Yomiuri. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, Mitsubishi UFJ, Mizuho και Sumitomo αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Φέτος οι μετοχές της Japan Air έχουν υποχωρήσει 68%, σημειώνοντας μεγαλύτερες απώλειες από τον δείκτης Nikkei 225, ο οποίος έχει σημειώσει το 2009 άνοδο 20%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα