Προς ετήσια άνοδο το δολάριο

Εναντι του γιέν
Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009 06:52
UPD:07:14

Την πρώτη ετήσια άνοδο από το 2006 οδεύει να σημειώσει το δολάριο έναντι του γιέν καθώς εκθέσεις την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να δείξουν ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ επιταχύνεται, αυξάνοντας την πιθανότητα απόσυρσης των μέτρων στήριξης από τη Federal Reserve, με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης ομολόγων.

Το αμερικανικό νόμισμα οδεύει να κλείσει τον πρώτο μήνα ανόδου έναντι του ευρώ από τον Ιούνιο εν μέσω εικασιών ότι η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε για πέμπτο μήνα και πως οι εργοδότες δεν μείωσαν το προσωπικό τους τον Δεκέμβριο. Το γιέν διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ εν μέσω προσδοκιών ότι η Bank of Japan θα λάβει και άλλα μέτρα για τις πιστώσεις με στόχο την αναζωογόνηση της ανάπτυξης στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Το δολάριο αγοράστηκες στα 92,35 γιέν στη 1:11 μ.μ. στο Τόκιο από 92,44 γιέν που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όταν άγγιξε τα 92,77 γιέν, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Σεπτεμβρίου. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,4366 ανά ευρώ από 1,4339. Εναντι του γιέν το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 132,67 από 132,54, μετά την αναρρίχησή του νωρίτερα στα 132,85 γιέν, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Δεκεμβρίου.

Φέτος το δολάριο έχει υποχωρήσει έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, εκτός του γιέν, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη περιόρισε τη ζήτηση για ασφάλεια σε νόμισμα παγκοσμίων αποθεμάτων.

Τα κέρδη του δολαρίου περιορίστηκαν εν μέσω εικασιών ότι το ράλι του ήταν υπερβολικά. Αυτόν τον μήνα οι διαπραγματευτές αύξηση τα στοιχήματά τους ότι το ευρώ θα υποχωρήσει έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission με έδρα την Ουάσινγκτον.

Τα νομίσματα των εταιρειών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής οδεύουν να σημειώσουν φέτος την μεγαλύτερη άνοδο έναντι του δολαρίου, με πρώτα το ρεάλ της Βραζιλίας και το ραντ τη Νότιας Αφρικής, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών οδεύουν να σημειώσουν τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1979.

Το ρεάλ αναρριχήθηκε 33% και το ραντ 29% καθώς η ζήτηση από την Κίνα ώθησε τον Reuters/Jefferies CRB Index των 19 εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής 23,6% υψηλότερα.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει σημειώσει αυτόν τον μήνα άνοδο 6,9% έναντι του γιέν, αντιστρέφοντας τις απώλειες και οδεύοντας να σημειώσει ετήσια άνοδο 1,9%. Το δολάριο τη τελευταία δεκαετία υποχώρησε 9,9% έναντι του γιέν.

Το γιέν διέγραψε τη φετινή του άνοδο έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος στις 18 Δεκεμβρίου.

Η ελβετική οικονομία επέστρεψε σε πορεία ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο μετά από ετήσια συρρίκνωση. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% από το δεύτερο τρίμηνο, όταν είχε υποχωρήσει 0,3%, ανακοίνωσε στη Βέρνη την 1η Δεκεμβρίου η State Secretariat for Economic Affairs.

Το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύθηκε στο 1,4870 ανά ευρώ από 1,4864 που ήταν χθες. Αυτόν τον μήνα ισχυροποιήθηκε 1,5% έναντι του ευρώ και 0,4% μέσα στο έτος.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα