Πιο «ευάλωτη» από ποτέ χαρακτηρίζουν την ευρωζώνη οι The New York Times, καθώς μέρα με την ημέρα οι φόβοι μεγαλώνουν για ενδεχόμενη πτώχευση της χώρας μας ή άλλου «αδύναμου κρίκου» της νομισματικής ένωσης.
Η αβεβαιότητα που επικρατεί έχει αναγκάσει τα πλουσιότερα κράτη της Ευρώπης να καταστρώνουν σχέδια διάσωσης, καθώς δεν είναι διατεθειμένα να ρισκάρουν την κατάρρευση της ζώνης του ευρώ.
Πολλοί Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, ωστόσο, θεωρούν μακρινό αυτό το ενδεχόμενο –γεγονός, ωστόσο, που δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την κρίση. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική αξιοπιστία των μισών τουλάχιστον μελών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεγαλύτερη δοκιμασία της ευρωζώνης θα είναι να ανταπεξέλθουν στους οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φραγμούς που θα συνεπάγεται η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, κατόπιν της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στη Γερμανία, τη Γαλλία και τους υπόλοιπους βόρειους εταίρους.
Πιο δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον των «κακών προβάτων» της Ευρώπης –των λεγόμενων «PIIGS– που θα δυσκολευτούν πολύ να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δημοσιονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης, έχοντας να αντιμετωπίσουν στάσιμες οικονομίες, υψηλή ανεργία και τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα.
Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή της Ευρώπης, κ. Γκαλί, η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης έχει υποτιμηθεί. Όπως επισημαίνει, το βασικό αίτιο των κλυδωνισμών που συντάραξαν τη ζώνη του ευρώ ήταν οι υποτιμήσεις του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και άλλων εταίρων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης –οι οποίοι σπεύδουν να «επανορθώσουν» για την αποτυχία τους να προβλέψουν τη διεθνή πιστωτική κρίση.