Βουλγαρία: Eπιφυλακτικές προβλέψεις για τις επενδύσεις

Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2008 09:27

Παρά το γεγονός πως τα στελέχη των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Βουλγαρίας προσδοκούν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα κατά τη διάρκεια του 2008 (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την εξέλιξη των παραγόντων από τους οποίους εξαρτώνται οι αποφάσεις για επενδύσεις), μεγάλο τμήμα τους είναι επιφυλακτικό στο να προβεί σε συγκεκριμένες ποσοτικές εκτιμήσεις αναφορικά με το ύψος των επενδύσεων του 2008.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω το συνολικό ύψος των επενδυτικών προγραμμάτων που εκτιμάται πως θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2008 παρουσιάζεται μειωμένο κατά 2,3% σε σχέση με το 2007. Η μείωση οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα, όπου η προβλεπόμενη μείωση των επενδύσεων προσεγγίζει το 3,5% και οι επιφυλάξεις σχετικά με τις ποσοτικές εκτιμήσεις μεγαλύτερες. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις του κρατικού τομέα προβλέπουν αύξηση των επενδύσεων το 2008 κατά 2,9% αλλά συμμετέχουν μόλις κατά 19,7% στο συνολικό ύψος των προβλεπόμενων επενδύσεων στη βιομηχανική δραστηριότητα της χώρας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τη σχετική έρευνα των επενδυτικών προθέσεων για το 2008 στη βιομηχανία που πραγματοποίησε η στατιστική υπηρεσία της Βουλγαρίας. Προτεραιότητα το 2008 στον κλάδο προβλέπεται να έχουν οι επενδύσεις για την αύξηση του παραγωγικού δυναμικού (36,5% του συνόλου) και την ανανέωση του απαξιωμένου παραγωγικού εξοπλισμού (26,3%).

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα