Επιβράδυνση των εξαγωγών

Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2008 12:17

Παρά τη μικρή βελτίωση που εμφάνισαν οι εξαγωγές κατά τον Οκτώβριο, ο αυξητικός ρυθμός των εξαγωγών στο 2007 επιβραδύνθηκε σημαντικά, μετά από δύο έτη ισχυρής ανόδου και όπως όλα δείχνουν η εξαγωγική δραστηριότητα θα σημειώσει πολύ μικρή άνοδο κατά το προηγούμενο έτος το οποίο στατιστικά δεν έχει λήξει ακόμη.

Αυτό προκύπτει από τη λεπτομερή ανάλυση των εξαγωγικών επιδόσεων κατά το εννεάμηνο του 2007 που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Όπως επισημαίνεται από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις πίσω από τη νέα αυτή κατάσταση βρίσκεται η συσσωρευμένη επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία η αξία των εξαγωγών κατά τους δέκα πρώτους μήνες του έτους έφτασε σε 14.210 εκ.€ σημείωσε δηλαδή αύξηση κατά 3,2%, ενώ το ίδιο διάστημα του 2006 είχε σημειωθεί αύξηση 20,4%.

Στην προαναφερόμενη ανάλυση αναφέρεται ότι οι εξαγωγές προς όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου είναι μειωμένες με μόνες εξαιρέσεις τις εξαγωγές προς τις χώρες της νέας διεύρυνσης και των Βαλκανίων. Έτσι, στους εννέα πρώτους μήνες του 2007, ενώ οι εξαγωγές προς όλο τον κόσμο αυξάνονται κατά 2,7% (στο ίδιο διάστημα του 2006 είχαν αυξηθεί κατά 20,2%) στον ανεπτυγμένο κόσμο (στις 29 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ δηλαδή) μειώνονται κατά 3,5%, στη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή υποχωρούν κατά 30,8%. Ειδικότερα στη Β. Αμερική η μείωση είναι 7,5% και στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ εκτός Κορέας 21,6%, ενώ στις περιορισμένης εξαγωγικής σημασίας αγορές της Ν.Α. Ασίας και Λατινικής Αμερικής η μείωση ήταν 33,4% και 23,5%, αντιστοίχως.

Αντιθέτως στις δέκα χώρες της νέας διεύρυνσης η αύξηση των εξαγωγών υπήρξε υψηλή (26,8%) με αποτέλεσμα οι εξαγωγικές επιδόσεις στα 25 κράτη-μέλη να αντισταθμίσουν τις απώλειες και να σημειώσουν οριακή αύξηση 1,7%. Υψηλές ήταν οι επιδόσεις και προς τις χώρες των Βαλκανίων (19,8%) και προς τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (19,7%).

Μείωση επίσης σημειώνεται σε βασικές κατηγορίες των εξαγόμενων προϊόντων και ειδικότερα στα αγροτικά προϊόντα συνολικά κατά 3,8% λόγω της μεγάλης υποχώρησης των εξαγωγών ελαιολάδου (-32,1%) και των ποτών και καπνού (-3,2%). Μείωση κατά 8,1% σημείωσαν και οι εξαγωγές πρώτων υλών καθώς και τα καύσιμα (-3,5%).

Αντιθέτως τα βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 5,8%. Η αύξηση ειδικότερα οφείλεται στην άνοδο της εξαγωγικής δραστηριότητας στα χημικά προϊόντα κατά 11,5%, στα βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτη ύλη (7,8%) και στα μηχανήματα και υλικό μεταφορών (8,5%), ενώ οι εξαγωγές της κατηγορίας διάφορα βιομηχανικά είδη μειώνονται (7,1%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα