Στα 9,7 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα στο ενδεκάμηνο

Εκτός στόχου δαπάνες και έσοδα
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2008 12:39
UPD:16:19

Κρισιμότερος μήνας του 2007 αναδεικνύεται ο Δεκέμβριος όσον αφορά στην ορθή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού ειδικά στο σκέλος των εσόδων, που «ακροβατούν» σε τεντωμένο σχοινί καθώς τόσο το Νοέμβριο όσο και στο ενδεκάμηνο κινούνται κάτω από τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού (6,4%).

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 9.704 εκατ. € στο ενδεκάμηνο αυξημένο κατά 45,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έναντι στόχου αύξησής του κατά 14%.

Η αύξηση αυτή, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οφείλεται κυρίως στα μη τακτικά έσοδα, ύψους 672 εκατ. € του ενδεκαμήνου του 2006, που δεν επαναλαμβάνονται στο τρέχον έτος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων, στην επιτάχυνση υλοποίησης των έργων του Γ’ ΚΠΣ οι δαπάνες του οποίου αυξήθηκαν κατά 1.100 εκατ. € περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006, αλλά και στο ποσό ύψους 803 εκατ. € σε εκτέλεση αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την επίλυση διαφορών του Ελληνικού Δημοσίου με την Ολυμπιακή Αεροπορία ΑΕ.

Τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,7% έναντι στόχου 8,1% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό και τα συνολικά έσοδα (προ επιστροφών φόρων) κατά 6,1% - κάτω από τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού (6,4%).

Ο ρυθμός αύξησης των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα ανήλθε στο 9,1% έναντι ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 9,8% που προβλέπεται στο νέο προϋπολογισμό.

Οι πρωτογενείς δαπάνες, ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 10,8% έναντι ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 11,7%. Οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 2,8% έναντι ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 1,7%.

Η αύξηση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται στη διάθεση αυξημένων κονδυλίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, για την καταβολή της 2ης και της 3ης δόσης του ΛΑΦΚΑ (65 εκατ.€), για δαπάνες περίθαλψης (215 εκατ.€), για επιχορήγηση του ΟΓΑ (632 εκατ. €) εξαιτίας της αύξησης των αγροτικών συντάξεων, αλλά και την καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων, του ΟΑΕΕ που περιλαμβάνει τα ταμεία ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΤΑΕ (41 εκατ. €), του ΙΚΑ (86 εκατ. €), του ΕΛΓΑ (71 εκατ. €) και του ΝΑΤ (189 εκατ.€), αποδόσεις εσόδων κυρίως στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού (163 εκατ.€), και τέλος στην εκτέλεση αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την επίλυση διαφορών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ολυμπιακής Αεροπορίας (803 εκατ. €).

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. διαμορφώθηκαν στα 7.650 εκατ. €, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης υλοποίησης των έργων του Γ’ ΚΠΣ, ενώ τα έσοδά του έφθασαν στα 3.232 εκατ. €.

Σε χαμηλά ενδεκαμήνου ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών

Στις 52,7 μονάδες υποχώρησε το Δεκέμβριο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ελλάδας από 54,3 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του NTC Research.

«Στις 52,7 μονάδες τον Δεκέβριο, από τις 54,3 μονάδες του προηγούμενου μήνα, ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή σε διάστημα 11 μηνών. Παρόλα αυτά, ο δείκτης υπέδειξε περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Θωρακισμένη» η ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη και με τα μέτρα πολιτικής τα οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, και με τον Προϋπολογισμό ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας και την πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου στη φετινή χρονιά.

«Θα συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και για την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για την ανάπτυξη και για την απασχόληση», πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Είπε ακόμη ότι το 2008 είναι μια κρίσιμη χρονιά για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, λόγω και των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, με απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης μεταβιβάζεται στο σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του, η κυριότητα ενός επιβατικού αυτοκίνητου που βρίσκεται στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ) Αθήνας.

Με άλλη απόφαση που υπέγραψε ο κ. Αλογοσκούφης, παραχωρούνται δωρεάν σε δώδεκα Ιερούς Ναούς του Νομού Θεσσαλονίκης ισάριθμοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι βρίσκονται στις αποθήκες του ΟΔΔΥ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα